Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, danas će donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH, koji bi trebali biti održani 2. listopada ove godine.

Predsjednik SIP-a BiH, Ahmet Šantić, ranije je kazao Feni da će pokraj te odluke SIP BiH donijeti i set pratećih odluka, prije svega odluku o zaključivanju biračkog popisa za sve jedinice lokalne samouprave. Dodao je da će u ponoć, s 3. na 4. svibanj, biti zaključen birački popis.

Šantić ističe da je to bitno napomenuti iz razloga što će do tog datuma potencijalni kandidati koji se žele kandidirati u ime političkih subjekata, morati biti upisani upravo u onu osnovnu izbornu jedinicu za koju se žele kandidirati.

Pored te odluke,  SIP BiH će donijeti odluku o ukupnom broju mandata koji se biraju u svakoj izbornoj jedinici, uključujući i broj nacionalnih manjina u onim općinama, odnosno gradovima gdje se oni biraju, u skladu sa statutima jedinica lokalne samouprave.

- Donijet ćemo i takozvanu, ja je zovem potencijalnu odluku o glasanju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. To je uvjetna odluka, jer će se konačna odluka o tome gdje će se glasati u DKP-ima znati tek na osnovu broja upisanih birača koji žele glasati u DKP-ima – kazao je predsjednik CIK-a.

Po njegovim riječima, biti će donesena i odluka o nazivima izbornih jedinica i broju birača za svaku izbornu jedinicu.  To je set odluka koje prate temeljnu odluku o raspisivanju izbora.

Također, biti će usvojeno uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za sve sudionike u izbornom procesu - od političkih subjekata, općinskih izbornih komisija i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Za provedbu izbora predviđen je iznos od oko osam milijuna KM. Od toga u proračunu institucija BiH planirana su sredstva u iznosu od oko četiri milijuna KM, a ostatak od četiri milijuna KM su dužne u proračunima osigurati jedinice lokalne samouprave.