Na Festivalu su bili provincijal fra Joško Kodžoman, sinjski gvardijan fra Petar Klapež, župnik Gospe Sinjske fra Ante Bilokapić, dugogodišnji član ocjenjivačkog žirija fra Stipica Grgat, ramski gvardijan fra Tomislav Brković, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, dožupan Luka Brčić, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Sinja Kristina Križanac, dogradonačelnik Zlatko Ugrin, triljski načelnik Ivan Šipić i mnogi drugi crkveni i civilni predstavnici.

Festival su izravno prenosile radio postaje, a Hrvatska je televizija snimala koncert i na svetkovinu Velike Gospe moći će ga vidjeti gledatelji širom Hrvatske i svijeta. Svetište i Župa Čudotvorne Gospe Sinjske pustili su u rad web stranicu preko koje su uživo prenosili Festival. Umjetnički ravnatelj Festivala je Mojimir Čačija, a voditeljica programa je bila gđa Lejdi Oreb. Festival je humanitarne naravi, za Fond Gospe Sinjske iz kojeg se pomažu studenti slabijeg materijalnog stanja.

Statua Gospe Sinjske, djelo akademskog kipara Josipa Marinovića koju je darovala obitelj g. Nikole Golomejića iz Kistanja, bila je nagrada i spomen na sudjelovanje na Festivalu. Osim klapa, nagradu su primili fra Bože Vuleta, Igor Vitić, Goran Ugrin, Inga Romac Šarić, Karmen Bošković, Leidi Oreb, fra Petar Klapež.

Fra Bože Vuleta, bivši sinjski gvardijan, ukratko se, za zahvalnoću i ljubavlju, osvrnuo na početak Festivala prije sadam godina i naglasio kako je mnogo ljudi uložilo puno ljubavi idobra. Od mnogobrojnih pojedinaca istakao je rad Miomira Čačije i klape Sinj te pokojnih Miljenka Grgića i gradonačelnika Ivicu Glavana. Na kraju je zaželio da sve, što se događalo ili događa, bude na čast Gospi i Bogu, a svima nama na zadovoljstvo i radost.

Igor Vitić, bivši predsjednik Odbora za proslavu, izazio je zadovoljstvo i zahvalio svim članovima koji su kroz ovih sedam godina bili u organizaciji Festivala.

Zlatko Ževrnja, župan Splitsko-dalmatinske županije, na početku je uputio pozdrave provincijalu fra Joško Kodžomanu, gvardijanu fra Petru Klapežu i svim franjevcima samostana Gospe Sinjske, obnašateljici dužnosti gradonačelnice Sinja Kristini Križanac te svim sudionicima Festivala, a zatim je naglasio kako mu je zadovoljstvo biti dionik slavlje 300. obljetnice Gospine pobjede ovdje u Sinju. Župan Zlatko Ževrnja zatim je podsjetio kako Splitsko-dalmatinska županija uvijek podržava ovakve projekte. Na kraju je zahvalio franjevcima i klapama za ovaj lijepi događaj jer klapskim pjesmama zahvaljujemo Čudotvornoj Gospi Sinjskoj na njezinoj pomoći. Čestitao je organizatorima i svim klapama na sudjelovanju te zaželio lijepe trenutke u slušanju klapskih pjesama posvećenih Gospi Sinjskoj.

Nakon kratke šutnje i molitve za pok. gradonačelnika Ivicu Glavana, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Sinja Kristina Križanac pozdravila je sve sudionike, zahvalila svima na uloženom trudu i zaželjela da ove prelijepe trenutke klapske pjesme. Kristina Križanac Završila je riječima „Hvala ti, Majko naša, što nas čuvaš!“

U ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja riječi pozdrava uputio je provincijal fra Joško Kodžoman:

‘Poštovani o. Gvardijane, upravitelju Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, poštovani o. Župniče, draga braćo svećenici, časne sestre, uvaženi gospodine Župane, gospodine dožupane, uvažena obnašateljice dužnosti gradonačelnice Sinja i dogradonačelniče Grada Sinja, uvaženi načelnici drugih gradova i općina, cijenjeni članovi Viteškog alkarskog društva, uvaženi članovi stručnog žirija, voditelji, koordinatori projekta Festivala „Klape Gospi Sinjskoj“, cijenjeni izvođači, pjevači i pjevačice, dragi Sinjani i Cetinjani, dragi štovatelji naše Gospe, dragi ljubitelji klapske pjesme, sve vas pozdravljam u ime naše Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja!

Festival „Klape Gospi Sinjskoj“, samo je jedan kamenčić bogatom mozaiku projekata i manifestacija kojima obilježavamo značajni 300. jubilej slavne obrane Sinja od Turaka uz Gospin zagovor. Spomenut ću samo neke projekte; održan je međunarodni znanstveni skup, koji je bez dvojbe dodatno rasvijetlio povijest Svetišta, povijest i tradiciju Viteškog alkarskog društva, te povijest grada Sinja. Realizirana je Staza Gospi Sinjskoj, koja će jamčiti našim hodočasnicima s raznim strana sigurniji hod.

Nadamo se skorašnjem završetku projekta izrade postaja križnog puta na gornjem gradu i prikladnom uređenju interijera tamošnje crkvice.

Do obljetnice Gospine krunidbe 2016. izradit će se zlatna zavjetna krunica, od darova njezinih štovatelja a u unutrašnjem kloštru Samostana postavljeni su i odljevi plitkih reljefa s likovima franjevačkih mučenika, koje nismo zaboravili.
To i mnogo drugih stvari činimo u prigodi proslave Gospina i našeg jubileja, kako bi ostalo kao trajan spomen na ovo posebnu godinu, na ovo vrijeme i njegove ljude.

Ovaj Festival, iako nema drugu tradiciju održavanja kao neki drugi festivali i smotre klapske pjesme, ipak je od samoga početka prepoznat kao jedinstven, kao osvježenje i obogaćenje u moru ljetne glazbene i kulturne ponude, posebno u Danima Alke i Velike Gospe, te je na svim razinama naišao na pozitivne reakcije.

Njegova je posebnost u tome što nema naglašeni natjecateljski karakter, a ono što ga čini autentičnim, možda i jedinstvenim, jest da su sve skladbe, tematski posvećene liku Blažene Djevice Marije, našoj nebeskoj zaštitnici Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

Stoga, hvala svima koji su kroz proteklih sedam godina, otkako postoji Festival „Klape Gospi Sinjskoj“ uložili svoje znanje, svoju ljubav, svoje dragocjeno vrijeme, svoje glazbene talente za promociju klapske pjesme u našem Sinju ali još više za čast i proslavu naše Gospe.


Poseban je doživljaj, za organizatore i izvođače, ali i slušatelje, prisustvovati ovom događaju u jubilarnoj 2015. godini. kada sa zahvalnošću i ponosom slavimo 300. obljetnicu slavne obrane Sinja i Cetinske krajine.

Ovakve jubileje slavimo jednom u životu. Pjesma kao i molitva, uzdiže čovjekov duh i veseli njegovo srce. Neka i nas, ovdje okupljene oko lika naše Gospe, prožimaju osjećaji radosti i zahvalnosti, neka nas pjesma, koju prikazujemo Gospi u čast ispuni pozitivnom energijom.

U nadi i uvjerenju da će i ovogodišnji Festival svojom kvalitetom potvrditi već stečeni renome, a skladateljima dati poticaj za nova ostvarenja, unaprijed čestitam nagrađenima a svima želim da se ugodno osjećate i prepustite glazbenoj čaroliji klapske pisme! Živjeli i sretno!“

Festival je završio zajedničkom pjesmom svih klapa, a zatim je nastavljeno druženje uz razgovor i pjesmu.

Iako novijeg datuma, festival ‘Klape Gospi Sinjskoj’ odmah je prepoznat u glazbenom svijetu pa su albumi s Festivala 2009. i 2010. godine u izdanju Croatia Recordsa nominirani za nagradu Porin. Albumi iz 2010. i 2011. godine nominirani su u kategoriji najboljeg albuma duhovne glazbe dok je album s Festivala 2011. nominiran u kategoriji najboljeg albuma klapske glazbe.

Među nominacijama na Porin 2012. godine bile su i skladba Večernja u izvedbi klape Šufit u kategoriji najbolje izvedbe klapske glazbe, kao i skladba Zdravo, Marijo u izvedbi klape Praska u kategoriji najbolje folklorne pjesme.

Ferata.hr