Koja je bila cijena preobražaja Singapura iz grada-države u najčišću i najzeleniju metropolu Azije? Članak objavljen na BBC-ju daje nam uvid u fenomen opsesije Singapuraca čistoćom i urednošću.

U nastavku prenosimo dijelove članka.

"Oko 200 volontera skupilo se kako bi očistilo jednu od četvrti u sjevernom dijelu Singapura. Približavali su se grmlju kako bi pokupili opuške i iskorištene maramice na stolovima. No, činilo se da je dan namijenjen čišćenju pogrešno nazvan - sve je već ionako bilo čisto. Nitko od volontera nije se vratio s vrećama punim smeća.

Opsjednutost čistoćom u Singapuru je pravilo, a ne iznimka. Zemlja ima dugu tradiciju kampanja čistoće, još od prvog premijera Leeja Kuana Yewa. Kampanje takve vrste već su dugo godina ukorijenjene u singapursko društvo, ali ova sadašnja je ipak drugačija. U njoj je vlada prvi put počela koristiti novčane kazne kao sredstvo društvene kontrole.

Singapur je prema svim kriterijima čista država. Ipak, razlozi za to nisu oni na koje biste prvo pomislili".

Zeleni i čisti grad

"Već pri prvom boravku na ulicama Singapura njihova besprijekorna čistoća ljudima upada u oči. Gradske i državne vlasti aktivno provode i sudjeluju u ekološki promotivnim kampanjama koje neprekidno traju od 1965. godine, kad je Singapur proglasio neovisnost.

Kad je uspostavio državu i preuzeo vlast, već spomenuti premijer Lee Kuan Yew uveo je zakone koji su bili povezani s unapređenjem javnog zdravstva, preseljenjem uličnih prodavača u trgovačke lance s prehranom, strožom kontrolom bolesti i izgradnjom odgovarajućeg sustava otpadnih voda. Svi su ti potezi utjecali na razvoj Singapura u jednu od najčišćih država svijeta u narednim desetljećima.

K tome, svijest o važnosti čistoće okoliša i zdravog načina života rasla je među stanovništvom i tako što su u školama i drugim javnim ustanovama bila organizirana predavanja o tome. I sami učitelji i učenici, kao i njihovi roditelji, sudjelovali su u akcijama čišćenja škola vikendom.

Sam premijer želio je potaknuti ekološku svijest svojih građana iz pragmatičnih razloga - vjerovao je da ona može od Singapura stvoriti gospodarski naprednu zemlju. I doista, za nekoliko je godina životni vijek Singapuraca porastao s 66 na 83 godine. Porastao je i broj turista, kao i broj stranih investicija. Singapur trenutno zauzima peto mjesto u svijetu po količini stranih investicija - u 2017. godini one su iznosile 66 milijardi dolara".

Ekološki osviještena politika

"Zastupnica u gradskom vijeću grada Nee Soona, Lee Bah Wah, veoma je ekološki osviještena. Barem jednom mjesečno obvezno posjećuje i sudjeluje u ekološkim akcijama koje se održavaju u zemlji. U tom je pogledu i veoma stroga prema svojim biračima - ne samo da ih usmjerava na primjereno bacanje smeća i održavanje okoliša čistim, nego ih i potiče da prijave one koji to ne čine nadležnim institucijama.

Svake godine čistači ulica u Singapuru dobivaju slobodan dan na koji odlažu svoj pribor za čišćenje te ga prepuštaju građanima. Lee Bah Wah taj potez smatra dobrim primjerom pozitivne uloge zajednice u kreiranju društvenih promjena. 2003. godine, kad je akcija prvi put provedena, volonteri su očistili 1430 kilograma smeća. U usporedbi s tim, ove godine bilo ga je samo 292 kilograma.

Sve u svemu, Singapur je ponovno pokazao kako učinkovita provedba ekološki osviještene politike može pozitivno utjecati na građane te na poboljšanje cjelokupnog životnog standarda zemlje", zaključuje se na kraju članka.