Milan Brstilo (58) iz istoimenog zaseoka kod Medova Doca, u općini Zagvozd, upamtit će blagdan svetoga Ivana, 27. prosinca 2015. godine. Da nije bilo spleta sretnih okolnosti, tko zna kako bi na kraju završila priča oko događaja koji će pamtiti cijeli život.

Naime, u nedjelju, u poslijepodnevnim satima, gotovo kilometar od prvih kuća zaseoka, na otvorenom prostoru napala ga je i oborila na zemlju divlja svinja teška ravnih 105 kilograma. Situacija je bila dramatična.

- Da, bilo je dramatično - još uvijek uzbuđen priča nam Milan kada smo ga zatekli s velikom grupom lovaca i mještanima cijeloga zaseoka.

Aga je držao na fermi

Lovci su baš postavljali ubijenu divlju svinju na veliki kran kako bi joj skinuli kožu.

- Pošao sam jedno kilometar od sela na svoju njivu da zapalim travu tek tako, malo prošetati. Nisam ni primijetio da je za mnom išao moj pas Aga. Htio sam ga i otjerati da ide kući, no on nekako uporno ide za mnom. Na kraju se ispostavilo da mi je spasio život. I tako, ja zapalim travu, malo prošećem, kada vidim Agu kako stoji u fermi. Kako je bio dobar pas u lovu zeca, mislio sam da je u grmu zec ili možda jazavac, jer ih ima dosta kod nas.

Kada sam se približio na jedno dva, tri metra, nešto veliko i crno istrči na mene. Udari me u noge takvom silinom da sam pao na zemlju. Vidim, ogromna divlja svinja isturila je svoje velike kljove i opet ide na mene. Ne znam što ću, u prvom naletu udario sam je nogom u njušku, no ona kao pomahnitala nasrće na mene. I u tom trenutku moj Aga stupa na scenu. Laje na nju, čak je odvažno grize, taman toliko da ja otrčim do jednoga maloga stabla.

Popeo sam se, no svinja me je i tu mogla ozlijediti. Ponovno se zatrčala na mene, drža sam se za granu, pas je trčao za njom, a ja sam mlatio nogama. Bilo je vraški opasno. Moj Aga zadržao je divlju svinju na fermi par metara od mene. Dohvatio sam mobitel i nazvao sina: "Josipe, dolazi odma, napala ti ćaću velika divlja svinja! Zovi lovce da me spase!'

- Kako smo mi lovci taman završili lov, sjeli smo marendavati, kada vidim zove me ćaća - započeo je priču Josip, Milanov sin. - Čujem, a ne vjerujem, kažem svojim prijateljima da mi je oca napala divlja svinja i da se jedva drži na stablu. Odmah smo sjeli u automobile i požurili prema Težinama (predio kod zaseoka Brstile - op.a.). Puške su bile uz nas. Kad sam pristigao, vidio sam nevjerojatnu sliku. Moj otac jedva se držao na malom hrastu, iznemogao, a Aga drži u fermi svinju koja se rita i hoće prema ocu. Pustili smo odmah i ostale pse te sam je jednim hicem usmrtio - veli Josip.

'Noge su me izdavale'

- Noge su me izdavale, jedva sam se držao za granu. Kroz glavu mi je prošlo štošta, pomislih, pa neće mi valjda divlja svinja oduzeti život. Na kraju sve je ispalo dobro - završio nam je svoju priču Milan Brstilo.

- Napišite da divljih svinja ovdje ima u izobilju. Ova je sigurno došla blizu gatera koji je pokraj sela i Milan je sigurno stao na njen prolaz. Ne vjerujemo da je bijesna, ali ćemo odmah meso dati na analizu. Hvala Bogu, sve je dobro prošlo, jer ovakva grdosija od preko stotinu kila zna biti opasna za čovjeka, tim više što je ta divljač uporna i nasrtljiva. Zahvaliti treba Agi koji je dokazao da je najbolji pas u selu - veli nam lovac Ante Matković.

Ako nalazi mesa divlje svinje budu negativni, njime će se počastiti cijelo selo, a Milan neće više bez pratnje ponekog lovca ići daleko od kuća.