Ova školska godina u HNŽ-u prošla je bez većih problema. Sindikati su u jednom trenutku prijetili obustavom nastave, ali do toga nije došlo i postignut je sporatzum sa županijskim vlastima o daljnjim koracima po pitanju izmjena kolektivnog ugovora i izjednačavanja statusa svih uposlenika u prosvjeti. Ipak, ako ove godine nije bilo problema, izgleda kako će ih biti iduće školske godine. Barem ako je suditi prema pismu kojeg je prije nekoliko dana Vladi HNŽ-a uputio predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavka Lauša.

U pismu se navodi kako je tema svih razgovora prije potpisivanja Kolektivnog ugovora bila povećanje koeficijenta i približavanje plaća uposlenika u osnovnom obrazovanju s uposlenicima u srednjem obrazovanju. Sve je bilo dogovoreno, te je zadužen ministar financija HNŽ da napravi modul za realizaciju dogovora.

-Ministar financija je napravio veliku štetu za nas u osnovnom obrazovanju i doveo nas u još težu situaciju povećanjem osnovice, a ne koeficijenta za obračun plaće. Takav potez za nas je katastrofa i prevara. Ministar je pokazao koliko mu je stalo do uposlenih u osnovnom obrazovanju, te tražimo i protiv smo dotičnog da bude član nove Vlade jer to ne zaslužuje – navedeno je u pismo kojeg potpisuje Lauš.

Dodao je kako prosvjetari nezadovoljstvo nisu željeli iskazati u ovome trenutku iz poštovanja prema učenicima jer im je potrebam mir i redovan proces nastave na kraju školske godine kako bi postigli što bolje rezultate. Ipak, Lauš naglašava kako se nepravda više ne može trpjeti, te je zatražio da 15. lipnja bude organiziran sastanak na kojem će se razgovarati o navedenim problemima.

-Zahtjevi sindikata je da se odredi vrijeme sistematskog pregleda, usuglasi Pravilnik za isplatu putnih troškova, da se Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju uputi na raspravu, te usuglasi koeficijent za obračun plaća. Ukoliko zahtjevi sindikata ne budu ispoštovani biti ćemo primorani podnijeti Tužbu za disktriminaciju isplate plaća profesorima u osnovnom obrazovanju prema profesorima u srednjem obrazovanju, provesti referendum o tome hoćemo li započeti školsku godinu, kao i referendum o stupanju u generalni štrajk. Također, na Dan učitelja ćemo održati prosvjednu šetnju kroz grad – zaključio je Lauš u pismu upućenom Vladi HNŽ.

Inače, ministar financija HNŽ Adnan Faladžić već mjesecima blokira realizaciju kredita na temelju kojeg treba početi izgradnje nove Klinike za dječje bolesti SKB Mostar, kao i sličan projekt u RMC “Dr. Safet Mujić”. Također, ministar Faladžić blokira i isplatu sredstava za JP Šume Hercegovačkoneretvanske, a koju su trebala poslužiti za isplatu plaća radnicima. Odluku je Vlada HNŽ o isplati sredstava donijela prije mjesec dana.

Činjenice o kojima govori Lauš samo su još jedan pokazatelj kako ministar Faladžić, odnosno, SDA žele HNŽ dovesti u stanje kolapsa zbog toga što HDZ BiH ne pristaje na političke ucjene. Zato je sve više onih koji smatraju kako HDZ BiH treba početi tražiti nove koalicijske partnere u ovoj županiji.

M.K./Ero.tel