Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske (RS) traži da se zabrani rad nedjeljom, zbog loših uvjeta rada, malih plaća, te nemogućnosti da zaposleni u toj oblasti imaju „normalan” život u RS, iz koje sve više odlaze.

Predsjednik ovog sindikata Goran Savanović je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci priopćio rezultate ankete “Rad nedjeljom u trgovini”, u kojoj se 94,31 posto ispitanih izjasnilo za potpunu zabranu rada, zadnjeg dana u tjednu.

Da rad treba ograničiti na prvu smjenu smatra 3,58 posto anketiranih, a 2,11 posto ispitanih je istaklo da treba dozvoliti rad bez ograničenja.

Upozorava i da je usvim oblastima povećana zarada, osim u trgovini, gdje je, kaže, prosječna plaća 711 KM, što je 37,5 posto cijene potrošačke korpe.

''Više od 60 posto zaposlenih prima tu zaradu, što je izuzetno malo'', tvrdi on.

Inicijativu da se zabrani rad nedjeljom ili u prvu ruku ograniči uputili su Savezu općina i gradova.

I Đuro Amidžić, član Odbora Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, rekao je da zaposleni u trgovini rade u teškim uvjetima, što je posebno slučaj kada su u pitanju žene.

Kaže da nema dovoljno kvalifikovane radne snage.

''Plaće su male, nije plaćen prekovremeni i noćni rad. Tamo gdje nema sindikata, radnici su izloženi pritiscima i torturi poslodavaca'', tvrdi Amidžić.

Sindikalci tvrde da ne stoje argumenti trgovačkih centara da nedjeljom imaju najveći promet i da će obustavljanje rada uticati na njihov profit.

Traže da se ispoštuje (ne)rad u vrijeme praznika, jer nije adekvatno plaćen.