S ciljem iznalaženja konačnih, za sve prihvatljivih i održivih rješenja vezanih za donošenje novoga Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i uposlenika u oblasti zdravstva na području HNŽ, u zgradi Gradske vijećnice Grada Mostara održan je sastanak svih relevantnih i odgovornih dionika zdravstvenog sustava – predstavnika poslodavaca s reprezentativnim Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB Mostar.

Nakon iscrpnih višesatnih razgovora tijekom kojih su o trenutačnom stanju u zdravstvu govorili gradonačelnici, načelnici, ravnatelji bolničkih ustanova i domova zdravlja, predstavnici zavoda zdravstvenih osiguranja i zavoda za javno zdravstvo, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, ukazano je na složenost trenutka u kojemu se nalazimo poglavito imajući u vidu pandemiju i njezine posljedice na prihode svih razina vlasti.

Također je istaknuto kako nitko ne osporava pravo Sindikata na traženje njihovih prava, no, ukazano je na sve snažnije izraženo nezadovoljstvo građana koji traže ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu.

Predstavnici poslodavaca suglasni su kako je unatoč teškom financijskom stanju, a cijeneći ulogu zdravstvenih djelatnika, potrebno iznaći načina za poboljšanje njihovog materijalnog statusa, te su na tom tragu Sindikatu ponudili povećanje plaća u sljedeće dvije godine u ukupnom iznosu od 18 milijuna KM.

Budući da predstavnici Sindikata nisu prihvatili tu ponudu, nego inzistiraju na povećanju u ukupnom iznosu od 24 milijuna za dvije ili 30 milijuna KM za tri godine, Vlada će, putem resornog Ministarstva, od svih osnivača, poslodavaca i menadžmenta zdravstvenih ustanova zatražiti njihovo očitovanje o tim ponudama.

Iznova je ponovljeno kako su svi dionici zdravstvenog sustava otvoreni za nastavak razgovora kako bi se iznašla najbolja i održiva rješenja te potpisao Kolektivni ugovor.

Tabelarni prikaz zahtjeva sindikata