U zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanske županije danas su otpočeli pregovori radi zaključivanja Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u području zdravstva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ).

Na početku sastanka, predstavnicima svih sindikata ponuđen je Protokol o vođenju pregovora radi zaključivanja Granskog kolektivnog ugovora, kojega su potpisali predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu HNŽ i Nezavisni sindikat uposlenika SKB Mostar.

Predstavnici Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije HNŽ-a nisu potpisali Protokol, izričito zahtijevajući da se s njima vode zasebni pregovori, što je u suprotnosti s jednoglasnom Odlukom Vlade HNŽ-a o pokretanju postupka pregovora za zaključenje Granskog kolektivnog ugovora, sukladno kojoj Pregovarački tim pregovora sa svim reprezentativnim sindikatima zajedno, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

S predstavnicima sindikata koji su potpisali Protokol o vođenju pregovora, nastavak pregovora bit će održan 6. ožujka 2018. godine.

Pregovarački tim iznova poziva predstavnike Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a da se, potpisivanjem Protokola, pridruže daljnjim pregovorima.

Budući da se radi o složenom pravnom i financijskom izazovu, Vlada HNŽ-a kao jedan od suosnivača, od menadžmenta svih zdravstvenih ustanova traži da, u sklopu postojećih financijskih okvira, racionaliziraju troškove i harmoniziraju primanja, kako bi se ostvarile uštede koje će biti financijska podloga Pregovaračkom timu s ciljem poboljšanja materijalnog položaja zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu, poručili su iz županijske vlade.

(Fena)