• Sin ramskog kraja koji je dokazao da se može biti uspješan izvan rodne grude
  • Sin ramskog kraja koji je dokazao da se može biti uspješan izvan rodne grude
POŽEGA / BUK – Mljekara BIZ, sa sjedištem u Buku pokraj Pleternice-Požege, u vlasništvu je ponosnog sina iz Ramskog kraja Bože Bošnjaka koji je sa svojim roditeljima, danas pokojnima, Jurom i Ružom doselio s Maglica davne 1968. godine u Slavoniju, u malo mjestašce Buk.

Tada je bila velika hrabrost roditelja višečlane obitelji doći u za njih nepoznati kraj, sa pet sinova, Božom, Marijanom, Markicom, Fabijanom i Ivanom, i uhvatiti se u koštac sa prilikama ili bolje reći neprilikama ondašnjeg vremena. Uz Božju pomoć, na način kakav dolikuje narodu iz Rame, Jure i Ruža živjeli su časno i pošteno radeći i odgajajući svoje sinove, podizali ih i usmjeravali sve do dana kada je došlo vrijeme da im sinovi jedan za drugim osnivaju svoje obitelji i kreću novim stazama preuzimajući odgovornost za mlađe generacije, svoju obitelj, djecu i unučad.

Iz prikrajka i samozatajno Jure i Ruža pratili su uspjeh svoje djece. U ovim pisanim i biranim riječima pažnju ćemo posvetiti njihovom sinu Boži koji je danas uspješan gospodarstvenik, cijenjen kao čovjek ali i uvažavan od onih najmanjih do najstarijih generacija. Bože je oženio Zorku rođ. Nikolić koja je rame uz rame podizala i stvarala sa svojim suprugom sve što danas imaju i što su postigli unatoč brojnim poteškoćama i nedaćama koje nosi današnja teška gospodarska situacija.

U biznis je obitelj Bože Bošnjaka krenula 1994. godine kada je osnovala jedan „mali“ jedva prepoznatljivi pogon - mljekaru koja je danas postala jedna od uspješnijih proizvodnih grana u Požeškom kraju i Slavoniji. Otkupljivanjem mlijeka sa neznatnom količinom dosegla je u najboljim vremenima gotovo tri milijuna litara na razini godine. U današnjem vremenu, zbog gospodarske situacije otkup je sveden na otkup do 2,5 milijuna litara godišnje. Od sirovine mlijeka kojeg otkupljuje kao proizvodi koji se mogu naći na tržištu su svježe mlijeko, fermentirani proizvodi, svježi sir, jogurt, vrhnje, maslac te polutvrdi sirevi koji postaju sve prepoznatljiviji brend obitelji Bošnjak i njihove obiteljske tvrtke.

Danas tvrtka Bože Bošnjaka „BIZ“ zapošljava 30-ak radnika od kojih su tri stručno osposobljena za rad u mljekarskoj industriji, tehnolozi - diplomirani inženjeri koji svakodnevno podižu razinu kvalitete proizvoda kako bi krajnji kupac bio što zadovoljniji ali i da se pridobije novi konzument i potrošač jer kvaliteta bilo kojeg proizvoda nimalo ne zaostaje za onima koji nam dolaze iz zemalja EU, naprotiv, domaći su proizvodi daleko veće kvalitete. O kvaliteti proizvoda potvrđuje i Cetrifikat „ISO 9001“ kojeg su dobili 2000. godine a dvije godine kasnije i HACCAP.

Tvrtka BIZ surađuje sa preko 120 kooperanata od kojih otkupljuje mlijeko. Prijevoz vrši vlastitim voznim parkom sa 9 što manjih što većih teretnih vozila. Kako bi se proizvod približio što većem broju krajnjih kupaca uz veće trgovačke lance s kojima surađuje mljekara BIZ, Konzum, Kaufland, Billa, Interspaar i dr., u sustavu je i pet vlastitih maloprodaja, u Požegi, Sl. Brodu, Osijeku i Rijeci. Kvalitetom ali i prihvatljivom cijenom proizvodi su zastupljeni i u institucionalnim ustanovama, bolnicama, školama i vrtićima što je još jedan dokaz ozbiljnosti rada tvrtke a prije svega kvalitete proizvoda.

Teško je opisati u ovom članku sve prednosti ove obiteljske tvrtke u kojoj radi šest članova iz uže obitelji vlasnika, sin, nevista, dvije kćeri, supruga i šogorica. Svakako je za pohvalu ovakav način rada kojim je dokazano da se zalaganjem i ulaganjem vlastitog truda može uspjeti unatoč svim barijerama koje su nekada teško premostive.

Ovih je dana bilo prelijepo sudjelovati na druženju i domjenku kojeg je Božo upriličio za sve svoje radnike u restoranu Schon Blick. Prije početka blagovanja nitko od Božinih radnika, a da ne govorimo o članovima obitelji, nije posegnuo za žlicom ili vilicom dok baš taj Božo nije zazvao Božji blagoslov molitvom Očenaša, Zdravo Marije i Slava Ocu što je bio dirljiv prizor i za brojne druge goste koji su se zatekli na istom mjestu u tom restoranu.

Što dugo reći i istaknuti. Treba samo poželjeti još mnogo Ljeta Gospodnjih uspješnog rada Boži i njegovoj mljekari kako bi se s koljena na koljeno prenosilo i razvijalo ono što je sa svojom Zorkom započeo. Neka mu bude sretno i sve od dragog Boga blagoslovljeno uz dobro zdravlje i dug život.

D.K., ramski zet