Jedan je južnokorejski državljanin prebjegao u Sjevernu Koreju, u rijetkom slučaju u kojem se netko odluči na život u komunističkoj, zatvorenoj i autoritarnoj Sjevernoj Koreji.  

Kako javlja BBC pozivajući se na tamošnje medije, radi se o Choe In-guku, sinu dvoje visoko rangiranih južnokorejskih diplomata koji su osamdesetih godina prošlog stoljeća također prebjegli u Sjevernu Koreju.

Prema pisanju sjevernokorejskih medija, on će živjeti u Sjevernoj Koreji i raditi na ujedinjenju dviju Koreja.

Još se ne zna kako je pobjegao

Bijeg u kojem netko iz razvijene i demokratske Južne Koreje bježi u Sjevernu vrlo je rijedak. Puno se češće događa da ljudi iz Sjeverne Koreje bježe u Južnu.     

Dvije su zemlje tehnički još u ratu i južnokorejski državljani trebaju posebnu dozvolu kako bi posjetili Sjevernu Koreju.

"Još nije jasno kako se zapravo dogodio taj bijeg", kaže Oliver Hotham, koji radi za internetski portal NK News. "No čini se prilično jednostavnim za Južnokorejca da dođe do Sjeverne Koreje ako ima blagoslov te zemlje putujući preko Kine", kazao je.

No ako je Choe prekršio južnokorejske zakone i nije tražio dozvolu, mogao bi biti uhićen ako se ikada vrati u Južnu Koreju, navode stručnjaci.

Ima 73 godine

Choe je 73-godišnji južnokorejski državljanin, no malo toga se zna o njegovim političkim stajalištima i životnim vrijednostima.

Njegovi su roditelji bili među najviše rangiranim Južnokorejcima koji su osamdesetih godina prebjegli na sjever.

O njegovom dolasku u Pjongjang izvijestili su sjevernokorejski mediji pokazujući srdačnu dobrodošlicu kojom su ga dočekali sjevernokorejski dužnosnici.

Mediji u Južnoj Koreji prenijeli su pak njegovu izjavu za sjevernokorejski portal, koji djeluje kao propagandni medij Sjeverne Koreje, u kojoj on navodi da je odlučio trajno živjeti u Sjevernoj Koreji te da je "živjeti u zemlji i slijediti zemlju prema kojoj osjećam zahvalnost ujedno i način provođenja volje mojih roditelja".

Choe je posljednjih godina češće putovao u Sjevernu Koreju, posljednji put na pogreb majke 2016. Njegov otac je tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća bio južnokorejski ministar vanjskih poslova, a nakon dolaska u Sjevernu Koreju par je u svojoj novoj domovini postao dio političke elite.

Hina