I dok većina Europe uživa u pravome ljetu, baš kao i onaj europski dio Ruske federacije, onaj njezin istočniji dio, konkretno Sibir, već danima je pogođen nezapamćenim poplavama. Nabujale rijeke poplavile su na stotine mjesta i sela, službeni izvori tvrde kako je uništeno gotovo deset tisuća kuća, dok je broj poginulih zasad dosegnuo 18, no nažalost nije konačan.

Nekoliko neprekidnih kišnih dana, za što su prema lokalnom stanovništvu krive klimatske promjene, jer to se do sada nije događalo, bilo je dovoljno da se sibirske rijeke izliju iz svojih korita. Nasipi ne postoje, pa je vodena bujica jednostavno nosila sve pred sobom.

- Vodeni val odnio je sve i kuće i gospodarske objekte, sve građevine od drveta. Ovdje u blizini cijelo je selo nestalo, rekao je Pjotr Gritsenko, vođa spasilačkog tima.

Lokalne vlasti tvrde kako ih nitko iz dežurnih državnih službi nije upozorio da se sprema crni scenarij. Da su bili obaviješteni, žrtava bi zasigurno bilo manje.

- Sve naše snage usmjerene su na potragu za nestalima. No radimo u zaista teškim uvjetima. Prema posljednjim podacima, 18 je osoba poginulo, a 8 se smatra nestalima, naglašava Valentin Nelyubov, zapovjednik Hitne službe u Irkutsku.

Voda se polako povlači. No daleko je to od sigurnog. Sibirska rijeka Alja i dalje prijeti. Njezina razina dva je metra viša od uobičajene. Spasioci rade bez primjerene opreme.

Humanitarna situacija sve je teža. Nedostaje lijekova, hrane, pitke vode. Moskva odmah reagira. Organizira se zračni humanitarni most.

- Prema prvim podacima 3 i pol tisuće kuća potpuno je uništeno. Dvostruko više teško je oštećeno. I sada nam je glavna zadaća pobrinuti se za sve te ljude koji su ostali bez doma, istaknuo je Vitalij Mutko, zamjenik ruskog ministra za graditeljstvo.

U cijelu priču osobno se uključio i predsjednik Putin. Što je stanovnicima Sibira donijelo olakšanje. Jer sada su sigurni da će njihovi problemi biti riješeni, piše HRT.