Seul je u srijedu objavio mjesto odabrano za raspoređivanje američkog proturaketnog štita a radi se o zabačenom području koje proizvodi dinje odakle bi dvije trećine južnokorejskog teritorija bilo zaštićeno od eventualnog napada Pjongjanga.outh Korea announced on Wednesday the site where a U.S. THAAD anti-missile defence unit will be deployed against North Korea's missile and nuclear threats, a plan that has angered China and prompted a North Korean warning of retaliation.

Sustav THAAD rasporedit će se u okrugu Seongju, oko 200 km jugoistočno od Seula, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo obrane pozivajući se na sporazum između američkog tajnika obrane Asha Cartera i kolege Han Min-Kooa.

Operacija će biti dovršena do kraja 2017., a sustav će moći zaštititi dvije trećine Južne Koreje od sjevernokorejskih raketa. THAAD će zaštititi i tvornice, nuklearne centrale i naftne rezerve.

SAD i Južna Koreja najavile su raspoređivanje naprednog proturaketnog sustava THAAD prošlog tjedna, nakon što je Washington stavio sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una na crnu listu sankcija protiv pojedinaca.

Ta je objava izazvala bijes Rusije i Kine, glavnih saveznika Pjongjanga, koji optužuju Washington da želi demonstrirati snagu u regiji.

Nakon četvrtog sjevernokorejskog nuklearnog pokusa 6. siječnja, tenzije ne prestaju rasti na poluotoku.