Sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, Kim Yo-jong, u petak će prisustvovati ceremoniji otvorenja Zimskih olimpijskih igara koje se održavaju u Južnoj Koreji, piše BBC.

Informaciju je potvrdilo ministarstvo u Seoulu.

Kim Jo-jong je najmlađa kći pokojnog sjevernokorejskog vođe, Kim Jong-ila, a njezina uloga ojačala je prošle godine kada je ušla u sjevernokorejski politbiro.

SAD šalje Mikea Pencea na otvorenje

Na Zimskim olimpijskim igrama obje Koreje izaći će na ceremoniju otvorenja pod jednom zastavom, a samo sudjelovanje Sjeverne Koreje tumači se kao pokušaj očvršćavanja bilateralnih veza.

Ipak, stručnjaci se slažu kako to neće imati značajniju ulogu na nuklearne ambicije Sjeverne Koreje.

SAD pak vjeruje kako Sjeverna Koreja koristi Olimpijske igre u svrhe propagande. SAD šalje potpredsjednika Mikea Pencea na ceremoniju otvorenja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčang.

"Putujemo na Olimpijske igre kako bismo bili sigurni da Sjeverna Koreja neće iskoristiti jaku simboliku Igara kako bismo prešli preko istine o njihovom režimu", rekao je Pence.

Kim Yo-jong pratit će Kim Yong-nama, koji će na otvorenju predstavljati Sjevernu Koreju, a čiji je dolazak najavljen prošlog vikenda.