Nakon nekoliko dana ponovno se javnosti obratio nacionalni Stožer civilne zaštite. Izvijestili su o novostima koja se tiču suzbijanja epidemije korona virusa.

Najnovije podatke o broju zaraženih iznijela je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević.  "Broj novooboljelih u 24 sata je šest. Ukupno 2243. Novooboljeli po županijama Brodsko-posavska četiri, Osječko-baranjska jedna, Splitsko-dalmatinska jedna. Testirano je 59.911 osoba. Hospitaliziranih je 15 manje, u bolnici 102 pacijenta, a na respiratoru pet. Ukupno ozdravljenih je 2011, a bolesnih 133. U samoizolaciji je 481 osoba. Dvije su preminule osobe, jedna u KBC Split 1963. godište i u Klinici za infektivne bolest Dr. Fran Mihaljević muškog spola 1977. godište. Ukupan broj preminulih je 99."

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na trenutačnu situacija s epidemijom korona virusa. "Imamo izuzetno povoljnu epidemiološku situaciju. Sa svega 133 aktivno bolesnih i 481 osobu u samoizolaciji. Što se tiče radnika iz Švedske, od 15 testiranih, dva su pozitivna. Dakle radi se o radnicima, povratnicima iz Švedske. Isto tako radnici iz Njemačke koji su se vratili kombijem, pet od njih šest je zaraženo."

"Teško je nešto komparirati s prošlom godinom kada nije bilo epidemije. Svjesni smo i pratimo situaciju na graničnim prijelazima. Važno je da će se ulazak u Hrvatsku pratiti sa strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. To je važno zbog zaštite zdravlja i naših građana i gostiju. Da postoji baza na temelju koje se može reagirati ako nastupi potreba. Mi smo već dogovarali s graničnom policijom da ljudi znaju pod kojim uvjetima se može ući u Hrvatsku", istaknuo je Božinović.

"Već danas me granična policija izvijestila da kroz aplikaciju od jučer, skoro 90 posto upita se rješava. Oni koji su već dobili odgovor, policija ih u bržoj proceduri pušta, a aplikacija o kojoj je govorio Cappelli omogućuje svakome da unaprijed ispuni uvjete da uđe u Republiku Hrvatsku i tu ćemo vjerojatno napraviti i nekakvu preraspodjelu na granici, kako bi oni koji su već prijavili mogu proći bez zastoja. Jednom kad dobijete odgovor kroz aplikaciju, više ne morate to raditi. To vrijedi dok vrijedi i ova mjera".

Izvijestio je i o statistici ulazaka u Hrvatsku. "Od ponoći  do 13 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 5366 stranih državljana. Najviše iz Slovenije i Njemačke pa onda i ostalih zemalja srednje Europe. Granični prijelazi Republike Hrvatske su jedini u Europi u kojima trenutno postoje gužve", zaključio je Božinović, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba