Postoje četiri osnovna tipa leukemije koja se razlikuju po brzini napredovanja bolesti (akutna ili kronična) te po tipu bijelih krvnih stanica koje su zahvaćene.

Mnogi tipovi leukemije u ranim fazama nemaju nikakvih simptoma. Osim toga, leukemiju je teško prepoznati na vrijeme i zbog toga što su njezini simptomi jednaki simptomima mnogih drugih bolesti i poremećaja. Izuzetno je važno prepoznati eventualne prijeteće znakove kako biste što prije otišli liječniku i napravili krvnu sliku koja će reći imate li razloga za zabrinutost ili ne.

Ovo je šest najčešćih simptoma koje su oboljeli od leukemije primijetili prije nego što su dobili dijagnozu:

- Neobjašnjivi umor (simptom koji će svatko na početku zanemariti)
- Kratak dah
- Noćno znojenje i groznica
- Lako kvarenje i stvaranje modrica
- Bolovi u zglobovima i kostima
- Učestale infekcije


Ostali simptomi koji mogu ukazivati na leukemiju, a manje su česti:

- Otečeni limfni čvorovi (obično u vratu, pazusima ili preponama)
- Bol u želucu
- Mučnina i povraćanje
- Osjećaj neugode u području ispod lijevih donjih rebara (uzrokovan otečenom slezenom)
- Utrnulost u dlanovima ili stopalima
- Palpitacije srca
- Gubitak koncentracije
- Problemi sa spavanjem
- Glavobolje
- Bol u mišićima
- Bol u leđima
- Svrbež kože
- Gubitak tjelesne težine


Simptomi po dobi

Postoje četiri osnovna tipa leukemije koja se razlikuju po brzini napredovanja bolesti (akutna ili kronična) te po tipu bijelih krvnih stanica koje su zahvaćene (mijeloična ili limfocitna). Neki tipovi leukemije su uobičajeniji u određenoj životnoj dobi, a to znači da se najčešći simptomi mogu razlikovati ovisno o dobi osobe. Ovo su najčešći tipovi leukemije i simptomi po dobnim skupinama:

Dječja dob (ispod 16 godina)

Najčešća leukemija u toj dobi je akutna limfoblastična leukemija, a najčešći simptomi su: bol u želucu, umor, krvarenje i modrice koje nastaju lako, učestale infekcije, bol u kostima i zglobovima te visoka tjelesna temperatura

16 do 24 godine

I u ovoj dobi je najčešći tip leukemije akutna limfoblastična leukemija, a najčešći simptomi u ovoj dobi su: umor, glavobolje, lako nastajanje modrica i krvarenje, osjećaj slabosti ili kratak dah, visoka temperatura, bol u kostima i zglobovima.

Od 25 do 49 godina

Najčešći tip leukemije u toj dobi je akutna mijeloična leukemija, dok su najčešći simptomi umor, učestale infekcije, lako nastajanje modrica i krvarenje, groznica, slabost ili otežano disanje, bol u kostima i zglobovima.

Od 50 do 64 godina

Najčešći tip leukemije u toj dobi je akutna mijeolična leukemija te konična limfocitna leukemija, a najčešći simptomi u ovoj dobi su isti kao i u prethodnoj dobnoj skupini.

Iznad 64 godina

Najčešći tip leukemije u toj dobi je kronična limfocitna leukemija, a najčešći simptomi su umor, lako nastajanje modrica i krvarenje, otečeni limfni čvorovi, slabost ili otežano disanje, groznica i gubitak tjelesne težine.

Kada se treba zabrinuti?

Obavezno kontaktirajte svog liječnika primarne zdravstvene zaštite ako imate više od jednog od navedenih simptoma. S obzirom na to da su svi ti simptomi uobičajeni kod niza drugih bolesti koje nemaju veze s leukemijom, mala je vjerojatnost da će se kod svakoga otkriti baš leukemija. No, upravo to je razlog zbog kojeg se leukemiju teško i kasno prepoznaje: zato što se simptomi lako mogu pripisati drugim bolestima. Kako biste isključili leukemiju i pozabavili se ostalim mogućim uzrocima svojih tegoba ili kako bi leukemija bila što ranije otkrivena i učinkovitije liječena, čim primijetite neke od sumnjivih simptoma, javite se svom liječniku, piše Gloria.hr.