Krađa dvadesetak poklopaca sa šahtova i dva kilometra žičane zaštitne ograde na novoj dionici autoceste Ljig – Preljina, za mještane vojvođanskoga sela Boljkovca, udaljenog oko 13 kilometara od Takova, nije nikakvo iznenađenje. Tako barem pišu beogradske "Večernje novosti". Seljani, navodi se u članku, tvrde da se to u ovome mjestu i očekivalo jer tamo, kako kažu, nema toga što se ne krade, a selo s oko 200 kućanstava ima "registriranih" čak 40 lopova.

– To što se dogodilo je krajnji vandalizam. Taj koji je ukrao ogradu nije vjerojatno bio svjestan da time ugrožava živote putnika, na tisuće ljudi koji ovuda dnevno prođu. U našem selu ograde ima svuda, pa je tako i naša stoka sigurna na ispaši tik uz koridor. Niže nas, na oko desetak kilometara, su Boljkovci. Pitajte tamo gdje je nestala ograda, oni su poznati po lopovluku – rekao je reporterima Miodrag Pavlović (60) iz Vrnčana, piše Slobodna Dalmacija

I uistinu, kako se bližilo selo Boljkovci, na nekoliko mjesta novinari "Novosti" su primijetili da je zaštitna ograda u razmacima od po desetak metara poskidana. Boljkovčanin Vidoje Verbić (89) veli da u selu vrijedi izreka: "S večeri se obuvaju, a jutrom izuvaju", jer se u ovome mjestu noću krade sve što lopovima padne pod ruku.

– Čuo sam na vijestima da je ograda ukradena. Nije to ni čudno jer imamo 40 registriranih lopova u selu. Imam krave, ali su u brdima, ne silazim dolje, strah me da ne iziđu na put – kaže Vidoje.

– Lopuže treba pohvatati, pa i ubijati. Ja bih to po kratkom postupku. Kakvo suđenje, nema tu nikakvog suda... – dodaje.

Seljani su ispred seoske ambulante prepričavali vijesti o ukradenoj ogradi i poklopcima šahtova. Čulo se da je i gornjomilanovačka policija dolazila.

– Znali smo da će tako biti. Ovdje što ko prije zahvati i što kome treba, to uzima iako je tuđe. U selu nema kuće koja nije obijena. Krade se sve, od posuđa, preko namještaja do televizora i dijelova s automobila. Kradu i benzin i naftu, drva za ogrjev. Čim padne noć, kradljivci kreću u lov. Tada su, sigurno, i ogradu skinuli. Ne vrijedi ni prijavljivati policiji, svi prođu bez kazne. Dolazile su patrole, obilazile, saslušavale, ali opet ništa – kazuju Boljkovčani, a prenose "Novosti".

Na više mjesta duž nove autoceste ekipe čačanske tvrtke "Unipromet" postavljale su zadnjih dana zaštitnu ogradu, na mjestima gde je ona poskidana. U čačanskoj policiji kažu da je Policijskoj stanici u Gornjem Milanovcu prijavljeno da su nepoznate osobe u noći između 14. i 15. studenoga ukrale dio zaštitne ograde na dionici nove autoceste Ljig – Preljina.