Za obožavatelje mačaka te su domaće životinje njihovi vjerni kompanjoni, no za neke aktiviste one su štetočine. Lokalne vlasti gradića Omauija pozivaju na na kastraciju, mikročipiranje i evidenciju tih kućnih ljubimaca.

Zalažu se za to da vlasnik ne nabavlja novu mačku nakon što njihov ljubimac ugine. Predlagatelj zabrane je predsjednik Udruge za očuvanje prirode John Collns. Za Otago Daly Times je objasnio da je selo geografski smješteno u području u kojemu živi puno autohtonih životinjskih vrsta te da mačke ozbiljno prijete njihovu opstanku.

"Moram odmah istaknuti - mi nismo mrzitelji mačaka, no željeli bismo da ovo područje ostane bogato autohtonim endemskim vrstama", dodao je.

"Zbog mačaka brojne divlje životinje ovog područja rapidno nestaju, a autohtone vrste ptica često pronalazimo raskomadane".

Mačke su na Novi Zeland sa sobom donijeli europski doseljenici. Novozelandska ministrica za zaštitu i očuvanje okoliša i divljeg svijeta, Eugenie Sage nedavno je stanovnicima glavnoga grada Wellingtona preporučila da mačke zamijene drugim ljubimcima, poput primjerice pticom kivi, zaštitnim znakom Novog Zelanda i endemskom vrstom.

"Vjerujem da će ljudi postupno shvatiti kako divlje životinje treba zaštititi na način da se mačke ne puštaju vani iz kuća i da ne budu bez nadzora, a kada uginu ne bi ih trebalo zamijeniti novom mačkom", smatra Sage.

Mačkoljupci iz Omauija kažu da su protiv bilo kakvog plana kojim se u njihovu gradiću posjedovanje mačaka želi zabraniti, prenosi Hina.