Harun Mehičević ili Šejh Harun lider je skupine okupljene oko islamskog centra Al Furkan u Melbourneu. Svi uhićeni tinejdžeri, među kojima je i Harun Čaušević, povezuju se upravo s ovim centrom i Mehičevićem.

Policija je u rujnu 2012. godine pretresla ovaj centar i pronašla materijale u kojima se potiče na terorizam. Uhitila je 23-godišnjeg Adnana Karabegovića, također iz BiH, koji je također optužen za pripremu terorističkog napada, podsjeća Dnevni list.

Dolazak u Mostar

U vrijeme uhićenja Karabegovića Mehičević je boravio u Mostaru gdje je dao i izjavu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH te je nakon toga pušten kući, jer australska policija nije objavila nalog za njegovo uhićenje. Semha Mehičević, njegova majka, negirala je tad u izjavi za Dnevni list bilo kakvu vezu njezinog sina s terorizmom.

“Isto tako, ‘Al Furkan’ nije teroristička organizacija. Onaj tko poznaje Kur’an, zna da ta riječ znači ‘razdvajanje laži od istine’. Moja kuća nije teroristička kuća niti je moj sin terorist”, kazala je tad Mehičević. On se kasnije vratio u Australiju.

Profesor Greg Barton, voditelj australijskog Centra za istraživanje globalnog terorizma, kaže kako se čini da su uhićeni tinejdžeri “pali pod utjecaj radikalnog propovjednika i samozvanog šeika Mehičevića”, kojeg opisuje kao “izuzetno aktivnog na društvenim mrežama i koji tako komunicira s mladim muslimanima”.

Mehičevića mediji opisuju kao radikala koji, kao voditelj “informacijskog centra pri al-Furqanu, napada australske vrijednosti”. Iz samog centra se ograđuju i kažu kako “žele jasno kazati kako nema nikakve veze između Al-Furqana i spomenutih racija i da su takve tvrdnje neutemeljene i dovode u zabludu”.

Vjernici i nevjernici

Za samog Mehičevića se zna kako je početkom 1990-ih godina napustio BiH i naselio se u predgrađu Noble Park gdje živi veća zajednica emigranata iz naše zemlje. Zabilježeno je na stotine njegovih govora koji se ocjenjuju i kao govor mržnje.

– Australske vrijednosti su vrijednosti “ćafira” (nevjernika). Vaša religija nisu njihove vrijednosti. Oni neće odustati od borbe sve dok se ne odreknete svoje religije ili ne postanete mučenici. Kad uzimate državljanstvo, nemojte davati prisegu “ćafirskoj” vladi. Budite pažljivi kad ju izgovarate. Ne zavjetujte se nevjerniku. Prisegnuti možete samo muslimanskom lideru. Australska zastava treba vam biti upozorenje kako mi ne pripadamo ovdje. To je zastava ljudi od križa. Alah će pomoći mudžahedinima, svetim ratnicima, uspostaviti islamsku državu gdje će muslimani moći dostojanstveno i časno živjeti”, samo je dio govora koje je Mehičević s mikrofonom u ruci držao pred okupljenim u Islamskom centru al-Furqan u melburnškom predgrađu Springvale South, kojeg je u par navrata pretresala policija. U jednom od svojih obraćanja Mehičević je upozoravao svoju “braću” kako se među njima nalaze i “špijuni australskih sigurnosnih službi” i pozivao na oprez.

Isključen iz džamije

Mehičevića je, naime, muslimanska zajednica iz lokalne džamije isključila, a on je postao sljedbenik “tvrde”, konzervativne muslimanske struje koja propovijeda “čisti oblik” islama, kojeg se često naziva salafizmom. One koji su ga isključili i zabranili mu propovijedanje u džamiji Mehičević je nazivao “licemjerima koji rade kao špijuni vlasti”.

– Ako je musliman nezaposlen, ti imami će mu reći kako imaju za njega dobru priliku, da se zaposli kao špijun australskih obavještajnih službi i špijuniraju druge muslimane u mesdžidu. Imamo muslimane koji će pokušati ugoditi Alahu, a postoje i oni koji će pokušati ugoditi “ćafirima” (nevjernicima). Alah je stvorio dženet (raj) za one koje će nagraditi i džehenem (pakao) za one koje će kazniti. Muslimani koji vole kršćane i Židove su licemjeri koji imaju više brojeva agenata australijskih obavještajnih službi i federalne policije nego naše muslimanske braće – kaže Mehičević.

Zanimljivo, australijska policija nije uhitila Mehičevića koji ovih dana, kao i obično, dolazi u centar Al-Furqan, a okupljene fotografe je čak zamolio: “Lijepo me fotografirajte!”, navodi Dnevni list. /HMS/