Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva izjavila je da je globalna ekonomija sada u recesiji zahvaljujući COVID-19, ali da čuje da svjetski čelnici konačno shvataju da će samo koordiniranim naporima uspjeti zaustaviti širenje novog koronavirusa.

''Svijet je sada u recesiji a dužina i dubina te recesije zavise od dvije stvari: ograničenja širenja virusa i učinkovitom, koordiniranom odgovoru na krizu'' - rekla je za CNBC, prenosi Biznisinfo.

Dodala je da je vrlo ohrabruje ovo što sada vidi - razumijevanje među globalnim liderima da ako virus ne savladamo svugdje, nećemo moći izaći iz krize.

''Ne bismo trebali ići s malim mjerama kad znamo da je to gigantska kriza. Nikada nismo vidjeli da se svjetska ekonomija zaustavlja. Sada to vidimo. Kako ćemo je revitalizirati to je još jedna važna tema'' - rekla je ona.

MMF je posljednjih tjedana poduzeo izvanredne mjere kako bi pomogao u borbi s ekonomskim utjecajem COVID-19.

Napori da se spriječi širenje virusa imali su ogroman negativan utjecaj na ekonomiju, prenosi Al Jazeera Balkans.

MMF je 16. ožujka priopćio da je spreman upotrijebiti svoj kapacite financiranja od tisuću milijardi dolara za pomoć zemljama diljem svijeta koje se bore s humanitarnim i ekonomskim utjecajem novog koronavirusa.