Tanja Erichsen, šefica danske Agencije za lijekove, onesvijestila se tijekom konferencije za novinare na kojoj je objavljeno da Danska do daljnjega prestaje cijepiti AstraZenecinim cjepivom.

Erichsen se srušila pred kamerama nakon što je obznanila kako se prestaje s cijepljenjem AstraZenecom.

"Danska je prva zemlja Europske unije koja je trajno prekinula cijepljenje AstraZenecom. Rizik od poremećaja zgrušavanja je nizak, ali i dalje previsok da bi se nastavilo s cijepljenjem kako je planirano", kazala je, a potom se onesvijestila.
 

Najbrže je reagirao Søren Brostrøm, direktor danske zdravstvene uprave, i postavio je u bočni položaj. Konferencija za medije odmah je prekinuta, a u pomoć su priskočili i novinari koji su pomogli iznijeti onesviještenu šeficu Agencije za lijekove iz sobe.

Erichsen je prevezena u bolnicu, a Danska zdravstvena uprava objavila je na Twitteru da je Erichsen došla k svijesti, ali da će biti zadržana u bolnici kako bi se njeno stanje provjerilo. Brostrøm je na kraju konferenciju odradio sam.

Danska je u potpunosti prestala s primjenom cjepiva AstraZenece protiv covida-19 zbog moguće uzročno-posljedične veze između tog cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka. Danska je prva europska zemlja koja je donijela odluku o trajnom prestanku cijepljenja AstraZenecom.

Zbog odluke o prestanku korištenja tog cjepiva program cijepljenja u Danskoj kasnit će nekoliko tjedana, javila je televizija TV 2.

Bljesak.info