Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je u utorak na pokretanje nove istrage specijaliziranih stručnjaka o pretpostavci curenja virusa koji je izazvao pandemiju covida-19 iz laboratorija u Kini i upozorio da međunarodni stručnjaci nemaju nesmetani pristup podacima.

Iako su stručnjaci koji su istraživali podrijetlo virusa u siječnju i veljači u Kini hipotezu o laboratorijskom curenju smatrali najmanje vjerojatnom, "potrebno je daljnje istraživanje, u novim misijama sa specijaliziranim stručnjacima koje sam spreman rasporediti", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu sa zemljama članicama o izvješću koje je službeno objavljeno u utorak.   

Pretpostavku da je virus koji je izazvao covid-19 mogao pobjeći iz laboratorija snažno je podupirala američka administracija pod predsjedanjem Donalda Trumpa, na temelju informacija njihovih obavještajnih službi. Kina je uvijek odlučno odbacivala tu mogućnost. 

Tedros je govorio prije službene objave izvješća o porijeklu virusa i konferencije za novinare nekolicine međunarodnih stručnjaka koji su bili u Kini u siječnju 2021. kako bi obavili istragu, više od godine dana nakon početka pandemije u Wuhanu u prosincu 2019.  

On je također naglasio da su međunarodni stručnjaci rekli da su imali poteškoća u pristupu podacima tijekom boravka u Kini. 

"Nadam se da će nove zajedničke istrage biti temeljene na široj i bržoj raspodjeli podatka", dodao je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).