Osnivač zloglasne ruske plaćeničke vojne kompanije Wagner, Jevgenij Prigožin, je u videoporuci objavljenoj na svom Telegram kanalu objavio da su njegovi vojnici podigli rusku zastavu na upravnoj zgradi u ukrajinskom gradu Bahmutu.

Podsjetimo, ruske snage očajnički pokušavaju osvojiti Bahmut još od srpnja prošle godine, pri čemu prednjače upravo postrojbe Wagnera, dobrim dijelom sačinjene od zatvorenika koji su oslobođeni iz ruskih zatvora u zamjenu za ratovanje u Ukrajini.

"S pravne točke gledišta, Bahmut je zauzet. Neprijatelj je koncentriran u zapadnim dijelovima", rekao je Prigožin u videosnimci koja ga prikazuje noću, sa šljemom na glavi i ruskom zastavom u rukama, prenosi Index.hr. Tvrdi da na zastavi piše "u sjećanje Vladimiru Tatarskom", ruskom vojnom blogeru i prokremaljskom propagandistu koji je sinoć ubijen bombom u Sankt Peterburgu.

Ukrajina: Odbili smo više od 20 napada

Ukrajinski dužnosnici nisu međutim dali naslutiti da je Bahmut pao u ruske ruke, a Prigožin je ranije iznosio tvrdnje koje su bile preuranjene.

Nakon što je Prigožin objavio video, ukrajinski vojni čelnici objavili su kako su neprijateljske snage pokušale zauzeti Bahmut, ali su ukrajinski branitelji "odbili više od 20 napada".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kasno sinoć da je vojna situacija "posebno vruća" u Bahmutu.