Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić poručio je čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku kako će ga prijaviti Tužiteljstvu BiH ukoliko mu pošalje bilo kakav dokument s prijedlogom za "mirno razdruživanje".

Dodik je tijekom boravka u Rusiji ponovio svoje prijetnje odcjepljenjem Republike Srpske od BiH o kojima govori već godinama, a sada ih je preoblikovao u izradu prijedloga po kojemu bi taj entitet s Federacijom BiH dogovorio "razdruživanje" države nastale na temelju Daytonskog sporazuma.

Dodik bi mogao računati na kaznenu prijavu

Nikšić mu je odgovorio porukom kako od toga neće biti ništa, ali bi aktualni predsjednik RS zbog toga mogao računati na kaznenu prijavu.

"Ukoliko u bilo kojoj formi zaprimim akt bilo koje osobe ili tijela kojim se pokušava narušiti državni suverenitet i inicirati bilo kakva vrsta komunikacije na tu temu, isti će bez odgode biti proslijeđen Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje i procesuiranje odgovornih zbog počinjenja kaznenih djela protiv integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine", napisao je Nikšić u objavi na Facebooku.

Dodiku je poručio kako po ustavu entiteti nemaju nikakvo pravo baviti se statusom BiH koja je Daytonom definirana kao suverena i nedjeljiva država.

Nikšić i Dodik su na čelu stranaka koje čine vladajuću koaliciju na državnoj razini

Nikšić i Dodik ujedno su čelnici SDP BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranaka koje čine vladajuću koaliciju na državnoj razini.

Unatoč tom formalnom savezu vlast na državnoj razini blokirana je od ožujka i to zbog Dodikova nezadovoljstva nametanjem izmjena izbornog zakona za kojima je tada posegnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Dodik nakon rezolucije o Srebrenici: Srbi više ne žele živjeti u istoj državi s Bošnjacima

Dodatni razlog za krizu odnosno blokadu donošenja odluka važnih za državu Dodik je našao u usvajanju rezolucije kojom je Opća skupština UN 23. svibnja podsjetila na genocid nad Bošnjacima Srebrenice što su ga 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Dodik je nakon toga izjavio kako Srbi više ne žele živjeti u istoj državi s Bošnjacima pa je vladi RS naložio uspostavu radne skupina koja će do kraja lipnja sačiniti prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju i poslati ga Federaciji BiH.

Vlada RS nakon toga je formirala radnu skupinu "za razdruživanje" u kojoj su, uz ostale, i entitetski ministri pravosuđa i unutarnjih poslova.