Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponovno je danas pozvao da se Ukrajinu što prije opskrbi oružjem i streljivom jer svaki dan kašnjenja ima stvarne posljedice na bojištu. "Svi saveznici trebaju duboko zagrebati i brzo isporučiti. Svaki dan kašnjenja ima stvarne posljedice na ratištu u Ukrajini", rekao je Stoltenberg.

"Ovo je kritičan trenutak i bila bi teška, povijesna pogreška dopustiti (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu da prevlada. Ne možemo dopustiti autoritarnim vođama da postignu svoje korištenjem sile, to bi  bilo opasno za sve nas", dodao je predstavljajući godišnje izvješće za 2023.

"Potrebna je politička volja"

Ističući da članice NATO-a zajedno imaju kapacitete da Ukrajinu opskrbe s potrebnim oružjem i streljivom, Stoltenberg kaže da je sada potrebno pokazati političku volju da se to i učini.

NATO je prošle godine osigurao 99 posto ukupne vojne pomoći Ukrajini i nastavlja pružati dosad nezabilježenu razinu pomoći, uključujući topništvo, streljivo, tenkove i oklopna vozila, patrolne čamce, protuzračnu obranu, helikoptere, dronove i po prvi put radare. Također su isporučeni sustavi projektila dugog dometa, a saveznici su pristali  poslati zrakoplove F16.

"Ukrajini treba više pomoći i to sada"

"Pomoć saveznika u NATO-u bez presedana pomogla je Ukrajini da preživi kao suverena, neovisna država, ali to nije dovoljno. Ukrajini treba više pomoći i to sada. Ukrajincima ne nedostaje hrabrosti, ponestaje im streljiva", rekao je Stoltenberg. Dodao je da je potpora NATO-u iznimno jaka s obje strane Atlantika.

"Kada bi se danas glasalo, velika većina savezničkih zemalja glasala bi za NATO, primjerice  u Sjedinjenim Državama samo 13 posto bi glasalo protiv. Više od 80 posto građana u državama članicama NATO-a smatra da Sjeverna Amerika i Europa moraju nastaviti raditi zajedno za našu zajedničku sigurnost", rekao je Stoltenberg i istaknuo da dvije trećine građana žele da se nastavlja pomagati Ukrajini.