Turski predsjednik Erdogan pristao je podržati ulazak Švedske u NATO, rekao je šef Saveza Jens Stoltenberg. Dogovoreno je to na sastanku šefa NATO-a s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom u Vilniusu, uoči summita Saveza koji počinje sutra.

Dodao je da se pokreće protokol za pristupanje i da će Turska uskoro ratificirati ulazak Švedske u Sjevernoatlantski savez.

"Ovo je povijesni korak"

"Predsjednik Erdogan pristao je proslijediti protokol o pristupanju Švedske Velikoj narodnoj skupštini (turskom parlamentu) što je prije moguće i blisko surađivati sa skupštinom kako bi se osigurala ratifikacija", rekao je Stoltenberg.

Opisao je to kao povijesni korak, ali je naglasio da se još ne može dati jasan datum kada bi se Švedska mogla pridružiti vojnom savezu.

Stoltenberg je na Twitteru objavio i sliku s Erdoganom i švedskim premijerom.

"Ovo je povijesni korak koji sve NATO saveznike čini jačim i sigurnijim", poručio je još uz fotografiju.

Švedska pristala pomoći Turskoj na europskom putu

Švedski premijer poručio je da je ovo dobar dan za Švedsku i kako je to je veliki korak prema članstvu. "Ovo je već dugo moj cilj i vjerujem da smo danas dobili dobar odgovor i napravili vrlo veliki korak prema članstvu", rekao je Kristersson.

Švedska i Finska aplicirale su za NATO prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Finska je dobila zeleno svjetlo u travnju ove godine i prvi puta na ovom samitu sudjeluje kao punopravna članica, no Švedsku su kočile Turska i Mađarska. Budimpešta je rekla da će odobriti švedsko članstvo nakon što to učini Turska.

Turski predsjednik tvrdio je da Švedska skriva članove militantnih skupina, uglavnom pristaše Kurdistanske radničke stranke (PKK), koje optužuje za organiziranje prosvjeda i financiranje terorističkih skupina. Švedska je također rekla da će aktivno podupirati turski proces pristupanja Europskoj uniji.

Švedska je pristala "kao članica EU-a aktivno poduprijeti napore usmjerene na oživljavanje procesa pristupanja Turske EU", kazao je glavni tajnik NATO-a.

Erdogan ranije uvjetovao ulazak Švedske u NATO ulaskom Turske u EU

Ovo je svojevrsni preokret jer je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan još danas govorio da bi Europska unija trebala otvoriti put pristupanju Turske u EU prije nego što turski parlament odobri pristupanje Švedske u NATO.

Tursko pristupanje EU zamrznuto je godinama. Pristupni pregovori počeli su 2005. kada je Erdogan prvi put bio premijer. Odnosi između Ankare i država članica EU pokvarili su se prije nekoliko godina, osobito nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj 2016., ali od tada su se prilično popravili. EU ovisi o pomoći Ankare u prvom redu u pogledu migracija.

Erdogan je, dakle, ranije danas povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u EU.

"Pozivam odavde one zemlje zbog kojih Turska čeka na vratima Europske unije više od 50 godina", rekao je Erdogan, govoreći uoči polaska na summit NATO-a u Vilniusu.

"Kao prvo, otvorite put Turskoj u Europskoj uniji i mi ćemo tada otvoriti put Švedskoj, kao što smo i Finskoj", rekao je, dodajući da će taj poziv ponoviti na summitu. No Erdogan se očito u međuvremenu predomislio i u Vilniusu, prije službenog početka NATO summita, pristao na ulazak Švedske u Savez.

Turska je ranije optuživala Švedsku da pruža utočište kurdskim militantima.