Nevjerojatno je razmišljati o svijetu kao o računalu. Mislim da je to prava metafora za nas kako idemo naprijed, rekao je tijekom gostovanja u Londonu šef Microsofta Satya Nadella.

Današnji je svijet nerazdvojno povezan s tehnologijom koja je ugrađena u svako mjesto, u svaku stvar i svaku osobu te je sve što danas radimo fundamentalno oblikovano upravo digitalnom tehnologijom koja je prisutna u našim domovina, na poslu, mjestima gdje se zabavljamo itd., smatra Nadella.

Dakle, zahvaljujući računarstvu u oblaku, Internet od Things i umjetnoj inteligenciji, na naš planet sada možemo gledati kao na jedno veliko računalo. Za uspjeh i budućnost Microsofta od najveće će važnosti biti upravo umjetna inteligencija.

Dodao je kako Microsoft trenutno ponovno osmišljava svoje najvažnije proizvode korištenjem umjetne inteligencije koja ih zajedno povezuje te vjeruje kako je umjetna inteligencija ključ za razvoj novih servisa poput računalne vizije, procesiranja govora itd. Koliko im je važna umjetna inteligencija, pokazuje i preuzimanje kompanije Semantic Machinse koja će ovoj kompaniji pomoći u razvoju što realističnijih chatbotova, odnosno virtualnih asistenata koji će moći razgovarati s ljudima, prenosi Zimo.hr.

Satya Nadella posebno je upozorio na to da se umjetna inteligencija treba razvijati vodeći računa o određenim principima i etici, odnosno trebala bi se upotrebljavati isključivo za dobrobit čovječanstva te bi nam trebala pomoći u obavljanju svakodnevnih stvari, iako je jasno kako će s vremenom zamijeniti ljude na velikom broju poslova.