Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai sjeo je u utorak na vruću klupu u američkom Kongresu te tri i pol sata branio kompaniju od napada vezanih za kršenje privatnosti, političke predrasude, prikupljanje podataka, situaciju u Kini itd.

Kako se to moglo i očekivati, Pichai je odbacio sve kritike i napade rekavši kako kompaniju vodi bez ikakvih političkih predrasuda te na isti način rade i njihovi proizvodi – sve što je u suprotnosti s tim bilo bi protivno osnovnim principima i poslovnim interesima Googlea. Njihova platforma, dodao je, omogućuje različite perspektive i mišljenja, a istu praksu primjenjuju i u samoj kompaniji.

Tijekom ispitivanja dotaknuli su se i YouTubea te neprimjerenog sadržaja s tog videoservisa, a Pichai je napomenuo kako Google i YouTube imaju svoja pravila i ako videozapisi krše ta pravila, oni ih brišu, piše Zimo.co.

Još jedna vruća tema vezana za Google u posljednje vrijeme jest Kina, odnosno potencijalna tražilica koju kompanija razvija za to tržište i koja bi mogla biti “alat za nadzor i cenzuru kineske vlade”, kako je izjavio zastupnik David Cicilline.

Iako je rekao da ne planiraju lansirati tražilicu u Kini, priznao je da interno rade na tom projektu i da je na njemu tijekom jednog razdoblja radilo i oko sto ljudi, a čini se da ipak nije zatvorio vrata povratku tražilice u Kinu: “Naša je misija ljudima pružiti informacije pa je u skladu s tim naša dužnost istražiti mogućnosti koje bi ljudima pružile pravo na informacije.”

Zanimljivo, jedno od pitanja bilo je zašto se slika Donalda Trumpa prikazuje na njihovoj tražilici prilikom pretraživanja pojma "idiot". Šef Googlea komentirao je da ne postoji neki “mali čovjek iza zavjese koji odlučuje što ćemo prikazati korisnicima” te je objasnio način na koji radi Google. Rekao je da tražilica koristi više od 200 signala, poput važnosti, datuma objave popularnosti, načina na koji je drugi ljudi koriste, te na temelju svih tih podataka i signala pokušavaju pronaći najbolji rezultat za tu pretragu, piše Zimo.co.

Na Cnetu kažu kako se slučajevi takvog prikazivanja prijedloga pretrage koji u biti nemaju veze s onim što korisnici traže naziva “Google bombing” te je riječ o staroj internetskoj taktici koja se koristi godinama.

Naravno, ispitivanje nije moglo proći niti bez pitanja o privatnosti i prikupljanja podataka – Google je u posljednje vrijeme promijenio neke postavke kako bi korisnicima olakšao upravljanje s privatnosti i podacima koje tražilica prikuplja, na što je podsjetio Pichai, iako je priznao da su te postavke ponekad zbunjujuće.