Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer sukobio se s čelnikom najviše sudske instance u zemlji zbog Seehoferovog tvrdog stava prema tražiocima azila.

Predsjednik Ustavnog suda Andreas Vosskuhle izjavio je u četvrtak za dnevne novine Sueddeutsche Zeitung da je Seehoferova karakterizacija dolaska velikog broja izbjeglica "vladavina bezakonja" i neprihvatljiva retorika.

Vosskuhle je izjavio novinama da Seehoferovi komentari imaju za cilj "pobuditi asociranje na nacističku državu u kojoj nije bilo vladavine zakona i oni su potpuno pogrešni".

Seehofer, koji predvodi bavarsku stranku Kršćansko-socijalnu uniju (CSU), višedecenijskog konzervativnog saveznika Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, uzvratio je, međutim, Vosskuhleu u u intervjuu objavljenom u petak za Sueddeutsche, sa sjedištem u Muenchenu.    

Seehofer je izjavio da izuzetno uvažava Ustavni sud ali da smatra Vosskuhlove kritike "neprimjerenim", rekavši da predsjednik suda "ne bi trebao da ima rječnik policajca".

- Smatram neprihvatljivom insinuaciju da sam želio koristiti tu retoriku da pobudi asociranje na vladavinu zakona tokom nacističkih vremena - izjavio je  Seehofer za Sueddeutsche, prenosi dpa.