''Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) na stajalištu je kako je prijedlog za uspostavu nove stranke ujedinjene ljevice u BiH prije izbora nerealan i ne poduprire ga no želi jačati suradnju na ljevici i stvarati pretpostavke da se to dogodi nakon listopadskog izbornog procesa'', kazao je u ponedjeljak u Sarajevu predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Kako je objavila Hina, Predsjedništvo SDP-a tijekom dana je razmatralo prošlotjedni prijedlog o ujedinjenju četiriju političkih stranaka lijeve i građanske orijentacije koji je inicirala Demokratska fronta (DF) na čijem je čelu Željko Komšić a temeljni je zaključak kako se radi o ishitrenom projektu za koji za sada nema pretpostavki.

Nikšić je novinarima kazao kako je SDP kao najjača stranka lijevog spektra zainteresiran za ideju ujedinjenja ljevice no to promatra kao ozbiljni projekt o kojemu se može razgovarati tek nakon izbora.

"Nismo spremni ugasiti stranku koja ima stogodišnju tradiciju radi zajedničkog nastupa na izborima", kazao je Nikšić.

Dodao je kako bi DF morao svoju spremnost za suradnju na ljevici konkretno pokazati barem izlaskom iz vlasti u onim županijama u Federaciji BiH u kojima surađuje s nacionalnim strankama.

"Pozivamo Komšića i da povuče svoju jednostranu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH kako bi se unutar (lijevog) bloka utvrdio zajednički kandidat", kazao je Nikšić. Dodao je kako Komšić sada ima jasan izbor: ako on ostane pri svojoj kandidaturi onda će SDP istaknuti svog kandidata za bošnjačkog člana državnog predsjedništva.

Iz DF-a su poziv na formiranje nove ujedinjene stranke osim na SDP-ovu poslali i na adrese Naše stranke (NS) te Građanskog saveza (GS).

Iz Komšićevog DF-a sada su predložili da lijevi blok kroz proces ujedinjenja zajedno nastupi već na općim izborima koji se u BiH očekuju u listopadu a da se sve formalizira na kongresu ujedinjenja koji bi se održao 9. svibnja. Pri tom se za lidera ujedinjenje ljevice ne bi natjecao nitko od sadašnjih čelnika četiriju stranaka.

Čelnici DF-a i SDP-a su projekt zajedničkog nastupa na ovogodišnjim izborima najavili još prošle godine, prije svega kroz zajedničke kandidatske liste no od toga do sada nije bilo ništa a sve je pripisano samostalnoj Komšićevoj odluci da se u listopadu ponovo kandidira za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.