Delegat SDP BIH Aner Žuljević u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je da će njegova stranka ponovno uputiti inicijativu prema entitetskoj vladi u smislu uvođenja poreza na bogatstvo, javlja N1.

"Prije dvije godine uputili smo inicijativu za uvođenje poreza na bogatstvo ali je Vlada FBiH to odbila uz obrazloženje da su trenutne mjere zadovoljavajuće, odnosno da imamo univerzalni porez na dohodak od 10% i da je to sasvim dovoljno. Ne znam gdje uvaženi premijer i njegovi suradnici žive, ali ono što mi vidimo je velika nepravda i velika razlika između bogatih i siromašnih, te smatramo da je porez na bogatstvo nužan instrument solidarnosti kako bi se oporezivanjem bogatstva pomoglo onima koji žive u siromaštvu ili ispod granice siromaštva", rekao je Žuljević.

"Bogatstvo u rukama nekolicine"

"Nedavno je izašlo nekoliko studija koje su potvrdile opravdanost uvođenja poreza na bogatstvo i opredijelilo nas da ovoj vladi damo jos jednu šansu da pokažu kako nisu isključivo zaštitnici kapitala što su svojim reformama i udarom na radnike do sada promovirali", izjavio je delegat SDP-a.

"Ukoliko je vlasti ponovno odbiju, SDP će porez na bogatstvo učiniti dijelom Plana 10 i učiniti sve da ga uvede nova vlada nakon izbora u listopadu", istaknuo je Žuljević.

"Trend u našem društvu u kojem se bogatstvo akumulira u rukama nekolicine, tj. u rukama zatvorenih krugova političko-ekonomskih elita, mora se adekvatno i socijalno pravednije porezno tretirati" smatra Žuljević i dodaje kako je oporezivanje bogatstva važna komponenta funkcije porezne politike.

"Naše društvo se ne smije  pomiriti sa stanjem u kojem je normalno da imamo isti porezni tretman stotina milijunaša, te da ulicama prolaze auta vrijedna preko stotinu tisuća maraka, dok istovremeno pola milijuna građana živi na granici ili ispod granice siromaštva", piše u njegovom priopćenju.