I dok hrvatski dužnosnici rješenje problema u Travniku traže u slovima zakona, SDA današnjim priopćenjem ostavlja domaću javnost u nevjerici. Naime, u ovoj stranci tvrde kako bi dodjela mandata idućem sa liste kandidata za načelnika Travnika, što je u ovom slučaj kandidat iz reda hrvatskoj naroda, mogao biti motiv za ubojstva u budućnosti.

"Doktor Mirsad Peco svojio je najveći broj glasova, a mandat mu ne može biti dodijeljen zato što je umro. Ako bi mandat dodijelili idućem po broju glasova izravno stavljate metu na čelu mnogim od pobjednika kojima se može namjerno nešto dogoditi da bi idućem bio dodijeljen mandat (može netko organizirati i ubojstvo pobjednika izbora da bi se mandat dodijelio drugom). U ovom slučaju dr. Peco je pobjednik i čeka se samo da mu tehnički bude dodijeljen mandat jer su izbori završeni. Zamislimo situaciju da Središnje izborno povjerenstvo dodijeli mandat bilo kom kandidatu i da prilikom certifikata u tom trenutku kandidat umre. Što bi se dogodilo?", upitali su predsjednici ovih organizacija Asim Mekić i Tahir Lendo.

Oni čak idu i korak dalje, te pitaju što bi bilo da Bidenu nešto bude, bi li onda Trump bio predsjednik? Sama usporedba Travnika i izbora u SAD-u jasno govori koliko su kadrovi SDA odvojeni od realnosti. U njihovoj reakciji nema govora o pozivanju na zakonske odrednice, a stav kako bi imenovanje Gorana Pejakovića moglo potaknuti val ubojstava predstavlja novu razinu besmislenosti političkih stavova u BiH.