Stranka demokratske akcije (SDA) poziva Predsjedništvo BiH da na temeljima Sporazuma potpisanog 5. kolovoza ove godine nastavi tragati za kompromisom kojim bi se otklonile prepreke za uspostavljanje vlasti, zaključeno je na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA.

Predsjedništvo SDA pozdravlja stavove iznesene u izvještajima specijalnog izaslanika SAD-a Matthewa Palmera i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o politici opstrukcija i blokada koju provodi SNSD.

-Pozivamo institucije nadležne za implementaciju Daytonskog sporazuma da, u skladu sa svojim mandatom, a na temelju činjenica iznesenih u navedenim izvještajima, poduzmu odgovarajuće mjere s ciljem kažnjavanja opstrukcija u radu institucija – zaključak je Predsjedništva SDA.

SDA poziva OHR da, u skladu sa svojim ovlaštenjima, na principima tzv.“Gregorianaovog modela“ obustavom plaća kazni sve parlamentarce koji neuspunjavanjem poslovničkih obveza sprečavaju rad Parlamentarne skupštine BiH. Ovo se posebno odnosi na parlamentarce iz SNSD koji nisu dostavili prijedlog članova parlamentarnih komisija, a što je njihova izričita poslovnička obveza.

Također je zaključeno da je omogućavanje uvida u otvorene predmete ratnih zločina udruženju iz Srbije prvorazredni skandal u radu VSTV-a, kojim je nanesena ogromna šteta pravosudnom sustavu Bosne i Hercegovine.

-Nezabilježeno je u praksi bh. pravosuđa da su nevladinim organizacijama iz susjedne države dostavljeni podaci o predmetima koji su još uvijek u tijeku. Na ovaj način prekršen je Zakon o krivičnom postupku BiH, izvršen je pritisak na neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa, te stvorene pretpostavke za kompromitaciju kako presuđenih, tako i svih budućih odluka. Imajući u vidu teške posljedice ovog postupka, odgovorni u VSTV-u moraju podnijeti ostavke i da se protiv njih pokrene postupak.