Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH naišao je na protivljenje pojedinih članova SDA kada su u pitanju neke njegove odredbe, piše Dnevni avaz.

Šefik Draferovič (SDA), član Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma, na posljednjem zasjedanju tog tijela javno se usprotivio odredbi koja zabranjuje da bliski srodnici dužnosnika mogu biti članovi upravnih odbora, skupština, uprava ili menadžmenta javnih ustanova.

Predlagači ovog zakona su zastupnici Damir Arnaut (SBB), Saša Magazinović (SDP), Senad šepić (Nezavisni blok), Maja Gasal-Vražalica (DF), Borislav Bojić (SDS), Jasmin Emrić (A-SDA), Diana Zelenika (HDZ 1990) i Hazim Rančić iz SDA.

Džaferović je predlagače pitao što podrazumijevaju pod javnim ustanovama i koji su ih razlozi motivirali da u finalnoj verziji, nakon obavljenih pregovora s političkim strankama, u zakon uključe i javne ustanove. Ustvrdio je i da u radnoj verziji zakona u koju je on imao uvid nisu spominjane javne ustanove i da takav prijedlog nije potpisao zastupnik SDA Hazim Rančić.

Džaferović je, piše Avaz, najavio da uložiti amandman i bez njegovog usvajanje neće glasati za taj zakon.

Damir Arnaut, predsjedavajući Komisije, kazao je da postoji samo jedan Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, i to u formi u kojoj su ga potpisali predlagači, među kojima i Rančić. No, Džaferović je ostao pri svojoj tvrdnji.