Županijski odbor SDA Sarajevo traži od premijera Sarajevske županije Edina Forte i ministra zdravstva Harisa Vranića da podnesu ostavke, a ako to ne učine, pokrenut će inicijativu za njihovu smjenu. Istovremeno očekuju ostavku ili smjenu direktora Opće bolnice Ismeta Gavrankapetanovića, "ukoliko po instrukcijama Forte i Vranića postupi nezakonito".

Kako navode u priopćenju, najavljena odluka Forte i Vranića da će Vlada SŽ hitno u Opću bolnicu primiti 13 anesteziologa koji su dali otkaze na KCUS-u mimo je svih zakonskih procedura.

- Svima je jasno da Opća bolnica nije tražila prijem anesteziologa, da nije raspisan nikakav natječaj za njihov prijem, niti da ova bolnica, uz već postojeće, ima potrebu za angažmanom 13 novih anesteziologa. S obzirom na to, kao i na obim posla u Općoj bolnici, postavlja se logično pitanje: što će toliki anesteziolozi točno raditi? Očito je riječ o unaprijed osmišljenom i pripremljenoj političko-medijskoj kampanji u kojoj Forto i Vranić ne prezaju od kršenja zakona. Zbog toga će pravni tim SDA podnijeti krivičnu prijavu Tužiteljstvu SŽ, a cijeli slučaj prijaviti i Uredu za borbu protiv korupcije - stoji u priopćenju.

Dalje navode kako je angažman svakog liječnika u vrijeme pandemije nužan, ali taj angažman mora biti u skladu sa zakonom, a ne po dobroj volji premijera, ministra ili direktora. Podsjećaju da se u Sarajevskoj županiji na birou nalazi 1.604 liječnika i medicinskog osoblja, "ali oni Forti i Vraniću očito nisu bitni".

- Fortino i Vranićevo pozivanje odvjetnika liječnika na hitnu sjednicu Vlade, što je do sada nezabilježen slučaj, kao i priznanje da su hitnu sjednicu Vlade sazvali, a da pri tome nisu našli za shodno da uopće kontaktiraju KCUS, jasno govori kakve namjere stoje iza njihovih poteza - tvrde u ŽO SDA Sarajevo.