Iako nema naznaka kada bi moglo biti formirano Vijeće ministara BiH, stranke koje će činiti njegovu okosnicu već imaju želje koje bi resore preuzele, objavile su Nezavisne novine.

Kako tvrdi banjalučka tiskovina, izvjesno je da će se koplja lomiti između SDA i HDZ-a oko dva najatraktivnija resora u Vijeću ministara BiH - Ministarstva financija i trezora i Ministarstva vanjskih poslova.

Tri različite poruke iz SDA

Nezavisne novine navode kako se odranije zna da predejdatelj treba biti iz reda Srba, ta da je kandidat stranaka iz RS za tu dužnost Zoran Tegeltija iz SNSD-a.

''SDA želi preuzeti Ministarstvo financija i trezora, na čijem je sada čelu kadar HDZ-a Vjekoslav Bevanda, dok bi u stolicu ministra vanjskih poslova BiH trebao sjesti netko iz HDZ-a. Po političkim kuloarima kao najozbiljniji kandidat da naslijedi aktualnog šefa bh. diplomacije Igora Crnatka (PDP) je lider HDZ-a Dragan Čović'', objavile su Nezavisne novine.

Staša Košarac, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu BiH i član Predsjedništva ove stranke, kazao je Nezavisnim novinama da iz SDA dolaze tri različite poruke o formiranju Vijeća ministara i da nitko nije naivan pa da ne shvati o čemu se tu radi.

''Prvo treba imenovati predsjedatelja Vijeća ministara, pa onda da ozbiljne stranke razgovaraju o raspodjeli ministarstava. Kad dođe do imenovanja predsjedatelja, onda će SNSD razmotriti koje su to funkcije koje su najbolje za RS'', kazao je Košarac.

Dogovoriti raspodjelu

I Dušanka Majkić (SNSD), novoizabrana izaslanica u Domu naroda BiH iz RS, smatra kako o raspodjeli ministarstava nitko ne može govoriti dok se ne sjedne za stol i ne razgovara.

Halid Genjac, glavni tajnik SDA i zastupnik u Zastupničkom domu BiH, rekao je Nezavisnim novinama da prije imenovanja predsjedatelja Vijeća ministara, koji će biti iz reda srpskog naroda, treba dogovoriti raspodjelu ministarstava između partnera u vlasti.

Ističe da su dva najvažnija ministarstva - financije i vanjski poslovi, te da će ta stranka tražiti jedno od ta dva resora. Na insistiranje da kaže koje ministarstvo njima više odgovara, Genjac je rekao: "Svakako, Ministarstvo financija i trezora BiH".

Njegov stranački kolega i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović smatra kako bi najbolja parlamentarna većina na razini BiH bila ona SDA, HDZ, SNSD, SDP i DF.

''Vlast treba profunkcionirati i što bolje odgovoriti na izazove'', poručio je Džaferović.

HDZ želi zadržati Ministarstvo pravde

Nezavisne novine neslužbeno doznaju kako pored vanjskih poslova HDZ BiH želi zadržati Ministarstvo pravde, koje sada vodi njihov kadar Josip Grubeša.

Dragan Čović, lider HDZ BiH, rekao je kako je očekivao da će Vijeće ministara brzo biti formirano, te da je ta stranka došla u situaciju da razgovara s tri stranke u vezi s formiranjem vlasti na razini BiH, ali i FBiH.

''Mi želimo imati partnerski kapacitet sa svim bošnjačkim i srpskim strankama u formiranju vlasti'', poručio je Čović.

Na sjednici Predsjedništva HDZ BiH je ponovljeno kako bez HDZ BiH i koalicijskih partnera iz Hrvatskog narodnog sabora neće moći napraviti vlast na bilo kojoj razini u BiH, budući da se na proteklim izborima dobio puni legitimitet hrvatskog naroda.

Ukočena zemlja

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je pa kako izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, kojom uvjetuje imenovanje Vijeća ministara, pokazuje ''koliko je plitka sva ta politika''.

Naglasila je da su Komšić i Džaferović blokirali sve procese na europskom putu i tako predodredili BiH za još jedan neuspjeh.

''Sasvim je jasno tko su pobjednici i kako se može formirati parlamentarna većina'', rekla je Cvijanović i dodala da je BiH smrznuta i ukočena zemlja i da joj nema spasa.