Od ratne 1994. godine u prostorijama današnje zgrade BZK "Preporod" u Livnu nalazi se sjedište Stranke Demokratske Akcije. Od tada do polovice ove godine, SDA nije platila niti jednu konvertibilnu marku za zakup tih prostorija.

Priznaje to i Sead Hadžijahić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Livno, rekavši da plaćanje kirije nije bilo moguće, zbog neriješenih imovinsko pravnih-odnosa, piše Žurnal.info.

„Tek ove godine „Preporod“ je postao legitimni vlasnik zgrade u kojoj se nalazi i prostorija koju mi koristimo. Od prije je postojao samo načelni dogovor s tadašnjim načelnikom za korištenje zgrade,“ kaže za Žurnal Sead Hadžijahić predsjednik KO SDA Livno.

Do 2018. godine, zgrada je bila u vlasništvu Općine Livno,da bi prije nekoliko mjeseci, prema tvrdnjama predsjednika KO SDA – Seada Hadžijahića, prešla u vlasništvo BZK „Preporod“.

O tome da li sada SDA plaća kiriju i koliko iznosi kirija, predsjednik KO SDA nije želio govoriti.
„Sve to dalje je stvar ugovora, ja ne mogu ulaziti u detalje. Ako neće predsjednik „Preporoda“ da vam kaže, ne mogu ni ja.„ završava Hadžijahić.

Šutnja Općine i Preporoda

Na upit Žurnala Općini Livno - Da li pomenuta zgrada posjeduje sve potrebne dozvole i dokumentaciju? Pod kojim uvjetima SDA ima svoje prostorije desetljećima u zgradi „Preporoda“? Na osnovu čega se vršila nadogradnja i renoviranja spomenute zgrade, bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa? - odgovoreno je samo usmeno iz ureda načelnika Čelana, da sve odgovore treba dati direktor BZK „Preporod“ Fikret Sitnić (SDA), koji je i pomoćnik načelnika u Službi za gospodarstvo i inspekcijske poslove.

Na upit odgovorio je ljutito i kratko:

„Ja sam direktor zadnjih pola godine, ne mogu dogovoriti ni na jedno pitanje.“

Čiji je kafić?

Pored toga što SDA skoro dva i po desetljeća nije plaćala zakup prostora Općini Livno, ta stranka i zarađuje u tim prostorijama, tvrdi Jakov Perković, vijećnik Hrvatske liste za Livno u OV Livno.

"U prostorijama BZK „Preporod“ se nalazi i ugostiteljski objekt, koji pripada osobama iz SDA. Postavlja se pitanje da li taj kafić radi legalno", ističe Perković.

S druge strane, Sead Hadžijahić tvrdi da njegova stranka nema nikakve veze s kafićem.

Općina oštećena za 70.000 KM?

Prvi čovjek SDA u Kantonu 10, decenijska neplaćanja kirije njegove stranke, pravda ulaganjima u prostorije BZK „Preporoda“.

„Te prostorije su bile devastirane, kada smo mi došli u njih. U početku je KO SDA ulagala novac, zajedno sa „Preporodom“. Kasnije i Merhamet, Udruženje logoraša „21. Juli“, Udruženje boraca patriotske lige, svi zajedno smo sudjelovali i sudjelujemo u svim troškovima, koji postoje za objekt.“ objašnjava Hadžijahić.

Perković smatra da se šteta koju ima Općina Livno, zbog višegodišnjeg neplaćanja zakupa SDA, procjenjuje na stotine tisuća maraka, te da su između ostalih, općinske i federalne institucije financirale popravke i izgradnju zgrade BZK „Preporod“.

„Prema mojim saznanjima, Općina Livno je zbog neplaćanja SDA prostorija u zgradi „Preporoda“ oštećena za više od 700 tisuća KM. Zgrada je financirana iz proračunskog proračuna Kantona 10 i od Federalne Vlade. Najveći oslonac HDZ BiH u Livnu je SDA. Sead Hadžijahić, Fikret Sitnić, Hikmet Hodžić i sva politika SDA u zadnjih 20 godina, svedena je na ovih nekoliko ljudi. I razumljivo je zašto Općina šuti na nezakonite stvari SDA.“ obrazlaže Perković.

Na čelu Općine Livno u proteklih 20 godina uglavnom su bili kadrovi HDZ BiH. Iako se čini da partneri na vrhovima stranaka ne surađuju, na lokalnom nivou suradnja funkcionira bez problema. Pogotovo ako se radi o novcu.