Stranka demokratske akcije (SDA) planira provesti brojne izmjene u strukturi, načinu organiziranja i funkcioniranja te stranke, a prijedlozi tih izmjena naći će se u subotu pred članovima Glavnog odbora SDA, prenijela je televizija N1.

Naime, ranije je Predsjedništvo SDA utvrdilo Nacrt Statuta i Prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta, a to bi u subotu trebao uraditi i Glavni odbor, kako bi se o predloženim izmjenama izjasnila 1.323 izaslanika na Kongresu SDA.

Nema više zamjenika predsjednika

Planirane izmjene se, potvrđeno je za portal Faktor.ba iz SDA, odnose i na strukturu lokalnih organizacija te stranke s ciljem njene racionalizacije. Prema postojećem Statutu SDA, organi kantonalnih, općinskih i gradskih stranačkih organizacija su skupština, izvršni odbor i kantonalni/općinski/gradski odbor. Predloženim izmjenama Statuta je predviđeno potpuno ukidanje kantonalnih/općinskih/gradskih odbora.

Postojeća pozicija zamjenika predsjednika stranke, prema predloženim izmjenama, neće postojati, ali će broj potpredsjednika biti uvećan s osam na devet. Predsjednik stranke će, u trenucima odsutnosti i trenutne spriječenosti da obnaša svoju dužnost, birati jednog od devet potpredsjednika koji će ga mijenjati. U slučaju trajne spriječenosti, Predsjedništvo SDA će donijeti odluku tko će od potpredsjednika mijenjati predsjednika.

Žene SDA

U okviru SDA trenutno djeluju dvije asocijacije koje okupljaju članice te stranke, a to su Asocijacija žena SDA i Asocijacija FATMA. Izmjenama Statuta je predviđeno objedinjavanje ovih dviju asocijacija u jedinstvenu asocijaciju koja će okupljati članice SDA, a koja bi se, prema utvrđenom prijedlogu, trebala zvati Žene SDA.

Faktor piše kako je predsjednik SDA Bakir Izetbegović u proteklih nekoliko mjeseci isticao potrebu, kako je kazao, ''pravljenja iskoraka SDA od bošnjačke ka bosanskoj stranci kroz obvezno uključivanje nebošnjaka u rukovodstva na svim razinama''. Tako je utvrđenim Prijedlogom Statuta predviđena obveza zastupljenosti predstavnika svih konstitutivnih naroda i Ostalih u Glavnom odboru i Predsjedništvu SDA. Također je utvrđena obveza da među rukovodećim središnjim pozicijama, a to su predsjednik, potpredsjednici, predsjednik Glavnog odbora i njegovi zamjenici te glavni tajnik, mora biti najmanje po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda i Ostalih.

Spuštanje granice

Izmjene Statuta podrazumijevaju i, navodi se u utvrđenom dokumentu, odgovarajuću zastupljenost žena i mladih. Tako, primjera radi, među potpredsjednicima stranke mora biti najmanje jedna žena. Dobna granica za mlade je pomjerena sa 35 na 33, sa tendencijom da se ta granica pomjeri na 30 godina starosti.

Kongres SDA na kojem će izaslanici razmatrati predložene izmjene Statuta i birati rukovodstvo stranke će biti održan 14. rujna ove godine u Sarajevu.

Bljesak.info