Izaslanstva Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) počele su sastanak u Parlamentarnoj skupštini BiH na kojem bi trebale razgovarati o uspostavi vlasti na državnom nivou.

U izaslanstvu SDA su bili zamjenik predsjednika stranke Adil Osmanović, te potpredsjednici Denis Zvizdić i Edin Ramić dok su u izaslanstvu SNSD-a Nebojša Radmanović, Staša Košarac i Nikola Špirić.

Korektan sastanak

Košarac je naveo da je sastanak  bio izuzetno korektan, te dodao da treba prestati sa uvjetovanjem.

"Razgovarano je i o modelu i strukturi budućeg sastava Vijeća ministara", naveo je on.

Po modelu SNSD-a, predsjedavajući Vijeća ministara bio bi Srbin, dok bi po tri ministarstva dobili Bošnjaci, Srbi i Hrvati, prenosi N1.

"Nemamo identična stajališta po tom pitanju, ali SNSD ostaje pri svom stavu da o tom modelu nema rasprave, da to bude jedan plus tri kada je u pitanju Republika Srpska", naveo je Košarac.

Potvrdio jeda zastupnici SNSD-a sutra neće nazočiti sjednici.

Avantura

"To što se sutra radi je jedna vrsta avanture. Prije svega ni sjednica nije dobro pripremljena, ne postoji informacija Vijeća ministara o migrantskoj krizi.  Razumijemo predsjedavajuću koja je u skladu s poslovnikom postupila. Ne postoje valjani razlozi i materijal, a pogotovo ne postoje političke prilike, još uvijek se ne zna tko je pozicija, a tko opozicija", naveo je on.

Zamjenik predsjednika SDA i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović kazao je kako je SDA opredijeljena da se što prije dođe do formiranja Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, prenosi Klix.ba.

Rekao je da je najviše vremena na današnjem sastanku potrošeno na objašnjavanju kako se moraju poštivati zakoni ove zemlje i da se Prvi godišnji nacionalni plan (ANP) mora dostaviti međutim da SDA nije naišla na razumijevanje od SNSD-a.

Neslaganja

Kako kaže, postoje neslaganja i vezana za broj ministarstva koje trebaju dobiti pripadnici konstitutivni narodi. Istaknuo je da je do sada bila praksa da stranka koja ima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i da pored toga dobije dva ministarstva, a što SNSD odobija.

Osmanović je rekao da ne vidi da postoje ikakva uvjetovanja SDA s obzirom na to da ova stranka traži samo da se poštuje Ustav BiH i zakoni poput Zakona o obrani BiH. Poručio je SNSD-u da ako imaju "plan B" da to bude u skladu s ustavima i zakonima.

Što se tiče ulaska drugih stranaka u vlasti, Osmanović je kazao da je SDA potpisala sporazum s DF-om i da očekuje kako će se ovim strankama pridružiti i druge probosanske stranke.

"Ima naznaka da će se još neke političke stranke priključiti SDA-u i DF-u", rekao je Osmanović.

Istaknuo je da DF može predložiti ministre iz bilo koje kvote: "Na nama je da dalje to dogovorimo s koalicijskim partnerima".

Dragan Čović, lider HDZ-a, i Bakir Izetbegović, prvi čovjek SDA, na konferenciji za medije u Mostaru govorili su o formiranju vlasti na razini BiH i FBiH, te o suradnji sa Demokratskom frontom.