Na jučer održanoj 19. sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama našlo se 12 točaka dnevnoga reda, među kojima izdvajamo prijedlog Odluke o  dodjeli prijevoza putnika u javnom prometu, Informaciju o stanju gospodarstva i oblasti zapošljavanja u općini Prozor – Rama; Informaciju Općinske službe o Izvješću o radu Agencije za lokalni razvoj d.o.o Prozor – Rama za 2017. godinu, Informaciju Općinske službe o Izvješću o radu Javnog komunalnog poduzeća „Vodograd“ d.o.o Prozor – Rama za 2017.godinu, te Informaciju korisnika proračunskih sredstava o korištenju sredstava proračuna u 2017. godini.

Posebnu je raspravu izazvala točka na kojoj se odlučivalo o dodjeli prijevoza putnika i učenika srednje škole općinskom javnom poduzeću “Javni prijevoz d.o.o. Prozor-Rama”.

Osnivanje općinskog prijevoznog poduzeća predstavlja završni čin u realizacije ranijeg Ivančević - Dželilović dogovora po kojem bi se na čelu spomenutog poduzeća trebao naći dužnosnik prozorskog SDA i njihov dugogodišnji vijećnik u bivšim sazivima  Općinskog vijeća Prozor-Rama.

Pored reakcije oporbenih vijećnika iz HDZ BiH i HSP-a, na spomenutu odluku, koja predstavlja tipičan primjer uhljebljivanja stranačkih podobnika preko leđa ramskoga proračuna, burno su reagrali i neki naši gospodarstvenici koji se u slobodnoj tržišnoj utakmici bave prijevozom đaka. Nije potrebno posebno napominjati da takva odluka krši osnovne principe tržišnog nadmetanja, što u konačnici može značiti samo smanjenje poslova hrvatskim gospodarstvenicima, jer nije teško dokučiti koga će zapošljavati Dželilovićev direktor općinskog prijevoznog poduzeća. Stoga nije čudno što su najavljene i tužbe protiv onih vijećnika koji su u pojedinačnom glasovanju podigli ruku za ovu kontraverznu odluku.

Ništa se manje prašine nije diglo ni na raspravi o Izvješću o stanju gospodarstva u oblasti zapošljavanja u Općini Prozor-Rama. Kakva je situacija u navedenoj oblasti najbolje govori podatak da spomenuta informacija predstavlja tipičnu prepisivačinu ranijih informacija.

O gospodarstvu naše općine govore slike našega grada više od riječi jer i oni dugoročnijeg pamćenja teško da se mogu  sjetiti značajnijeg gospodarskog projekta realiziranog u proteklom razdoblju. Navedeno je tim tragičnije ako se zna da je kroz ruke općinskih raspikuća prošlo više od 140 milijuna maraka. Pored izostanka značajnijeg gospodarskog razvoja, izostala je i realizacija dobrog dijela pompozno najavljivanih infrastrukturnih projekta kao što su zelena tržnica, gradska mrtvačnica, stadion, zgrada općine, reciklažno dvorište, sanacija odlagališta Duška kosa, itd.

Burna se rasprava vodila i oko Izvješća o radu Agencije za lokalni razvoj na kojoj je načelnik Ivančević demonstrirao svu svoju bahatost. Iako pozdravljamo postojanje ovakve agencije koja bi trebala biti pokretačka snaga općinskog razvoja, i ona se, nažalost, pretvorila u instituciju za udomljavanje stranačkog kadra.

Imajući u vidu jučerašnje ponašanje načelnika Ivančevića i njegove glasačke mašinerije, razumljivo je zašto je vladajuća garnitura  ukinula  izravne prijenose sjednica Općinskog vijeća na valovima Radio Rame. Iako navedeni postupak predstavlja način da  se privremeno prikrije nestručnost i sramota, vjerujemo da ramska javnost pronalazi načina saznati istinu o nestručnosti i rastrošnosti koalicije  HDZ 1990 i  SDA.

OO HDZ BiH Rama