Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, predvođeni stranačkim liderima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, razgovarali su u Sarajevu o mogućnostima izmjena Izbornog zakona BiH, kao i pitanjima vezanim za Federaciju BiH.   

Kako je rečeno nakon sastanka, dvije su skupine radile paralelno, jedna u vezi s pitanjima Federacije, uspostavljanja nove strukture vlasti na federalnom nivou i nagomilanim problemima u funkcioniranju Federacije BiH.

Druga skupina je razgovarala o mogućnostima izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno implementaciji presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

"Da kažemo da se nešto posebno večeras dogodilo, da imamo neki pomak - nije. Ali kako vidite, zadržali smo se u razgovoru tri sata" rekao je Izetbegović.

Izetbegović je u međuvremenu sam razgovarao sa specijalnim predstavnikom SAD-a za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom.

"Oni inzistiraju na tome da se uspostavi interresorna radna skupina koja će raditi ovaj posao koji trenutno rade samo dvije stranke. Inzistirao je na tome da se hitno u Parlamentu BiH uspostavi interresorna radna skupina", kazao je Izetbegović.

Govoreći o formiranju nove vlasti u FBiH, Izetbegović je rekao da će pokušati uspostaviti novu strukturu, a ukoliko ne bude dovoljno ruku, onda SDA inzistira da se imenuju dva nedostajuća ministra bez kojih neće moći uraditi ništa ni u Federaciji, ni na državnom nivou.

Čović je nakon sastanka bio optimističan i rekao da postoje pomaci.

"Meni se čini da smo tu prvu fazu na neki način završili i da imamo blage pomake u razumijevanju problema. Zbog toga smo i kazali da, ako pronađeno rješenje bude zahtjevalo neku intervenciju kad je u pitanju Ustav FBiH i Ustav BiH, naravno da smo onda tu", rekao je Čović.

Dodao je da će u jednoj fazi pregovore uključiti sve parlamentarne stranke koje su za to zainteresirane, možda već početkom svibnja. On je naglasio da i jedni i drugi razumiju da moraju naći zajedničko rješenje.

Istaknuo je da mu je naročito važno stajalište SDA da jedan narod neće drugom birati predstavnike, ali da se to mora uskladiti i sa odlukama Ustavnog suda i Suda u Strassbourgu.

Razgovori o Izbornom zakonu se nastavljaju, kao i o formiranju federalne vlasti.