SDA  i SBiH su postigle dogovor o budućem zajedničkom djelovanju u parlamentima, no još nisu dogovrena kadrovska rješenja, potvrdio je potpredsjednik SDA Asim Sarahić sarajevskim medijima.

"Dogovorili smo sporazum o zajedničkom djelovanju, sada ostaje da dva generalna sekretara stranaka utanače dogovoreno i stave to na papir. Danas je sjednica Predsjedništva SDA i predsjednik Bakir Izetbegović će biti ovlašten da potpiše taj papir sa Amerom Jerlagićem, predsjednikom SBiH-a", rekao je Sarajlić.

Sporazum između dvije stranke je načelnog karaktera, piše Faktor.ba, i podrazumijeva da SDA i SBiH obavezuju implementirati reforme u BiH, te da će zakone koji su dio Reformske agende i onoga što je podrazumijeva reformski put BiH zajedno podržavati koroz vlade, Vijeće ministara i parlamente.

"Nisu dogovorena nikava kadrovska rješenja i križaljke. SBiH će davati punu podršku reformskim procesima i rješenjima koje je Vlada premijera Fadila Novalića stavila u parlamentarnu proceduru", rekao je Sarajlić.

Nakon što je Demokratska fronta najavila da izlazi iz parlamentarne većine u Federaciji, SDA i HDZ nastoje pronaći nove partnere kako bi vlast funkcionirala i kako bi se proveli reformski procesi u BiH.

Iz SDA poručuju da nastoje osigurati i više zastupnika nego je potrebno za većinu u Federalnom parlamentu.

Dnevnik.ba