Izbor Christiana Schmidta za visokog predstavnika ''bila je odlična odluka'', smatra nekadašnji visoki predstavnik Christian Schwarz Schilling.

U intervjuu za portal Politicki.ba, on ističe da se to ne bi dogodilo da nije bilo ''jake podrške Ureda kancelarke Angele Merkel'', prenosi N1.

''Ne želim ovim reći da sadašnjii visoki predstavnik Valentin Inzko nije sve pokušao kako bi riješio veliki broj otvorenih pitanja u BiH, ali nadam se kod Schmidta većoj podršci od strane međunarodne zajednice, a time i većem uspjehu''.

Schwarz Schilling je uvjeren da će Schmidt biti ''vrlo dobar visoki predstavnik, koji vrlo dobro zna da je put BiH do demokratije i vladavine prava još uvijek dug''.

''Za ovo je Bosni i Hercegovini potrebna stručna pomoć međunarodne zajednice. Egoizam stranaka, a posebno vođstva tri nacionalne etničke grupe, koje misle samo na vlastitu dobrobit, najveća su prepreka na putu ka Europi'', smatra ovaj prekaljeni njemački političar.

Schwarz Schilling ističe i da je ''važno konačno iskoristiti pogodan momenat i zajedničke napore EU i SAD za rješavanje situacije na Balkanu, a siguran sam da je Schmidt pravi čovjek za to''.

Reakcija Rusije bila je predvidljiva i ne iznenađuje ga, kaže Schwarz Schilling.

''Pored toga, ona sada pokazuje kako su sve glasine iz siječnja o suradnji Njemačke i Rusije na štetu BiH bile obična izmišljotina''.