Njemački kancelar Olaf Scholz zagovara snažniju i "geopolitičku" Europsku uniju u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu .

U komentaru za list Frankfurter Allgemeine Zeitung objavljenom u nedjelju, njemački čelnik pozvao je Uniju da zbije redove na svim područjima na kojima su države članice dosad bile podijeljene, od migracijske politike do razvoja zajedničke europske obrane.

Kako bi se to postiglo, njegova vlada dat će konkretne prijedloge "u idućim mjesecima", rekao je Scholz.

Po riječima njemačkog čelnika, EU je "živuća antiteza imperijalizmu i autokraciji", zbog čega predstavlja smetnju za vladare poput ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Trajno nejedinstvo, trajno neslaganje među državama članicama nas slabi", upozorio je Scholz. "Zato je jedinstvo najvažniji odgovor Europe na nova vremena: Jedinstvo. Apsolutno ga moramo održati i moramo ga produbiti", rekao je.

Kancelar je pozvao i na prestanak "sebičnih blokada europskih odluka od strane pojedinih država članica". EU si, primjerice, u vanjskoj politici jednostavno više ne može priuštiti nacionalna veta ako želi da ga shvate ozbiljno u svijetu konkurentskih supersila, rekao je Scholz.

EU se u međuvremenu i razvija i širi, napomenuo je njemački kancelar. "Europska unija privlačnija je nego ikada, otvara se novim članicama i istodobno će se reformirati", prenosi Hina.