Njemački kancelar Olaf Scholz, unatoč kritici oporbe, ali i stranaka svoje vladajuće koalicije, i dalje ustraje na zabrani isporuke krstarećih raketa Taurus Ukrajini, obrazlažući danas svoje stajalište eventualnim sudjelovanjem njemačkih vojnika u ratnim sukobima.

"Ako želimo kontrolu nad Taurusima, onda moramo slati i njemačke vojnike, a to je isključeno"

"Mi ne možemo isporučivati oružje vrlo velikog dometa bez da razmišljamo o tome kako kontrolirati upotrebu tog oružja. A ako želimo kontrolu nad tim oružjem, onda moramo slati i njemačke vojnike, a to je u potpunosti isključeno", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) prilikom susreta s učenicima škole u Sindelfingenu.

On je rekao kako je svoje stajalište obrazložio već više puta te kako "unutarnjopolitičku raspravu o raznim oružanim sustavima" smatra "čudnom". "Ovu izjavu sam dao već nekoliko puta. Ja sam kancelar i zato to stajalište vrijedi", rekao je Scholz.

Ukrajinci bi Taurusima mogli napasti i Moskvu

Krstareći projektili Taurus njemačke proizvodnje bi mogli biti upotrijebljeni i za napade na udaljene ciljeve poput Moskve. Njemačka se do sada opirala slanju Taurusa u Ukrajinu, oprezna da ne bude uvučena u izravni sukob s Rusijom.

No pojedini članovi koalicijskih stranaka Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP), kao i demokršćanska oporba Unija CDU/CSU, zalažu se za isporuku Taurusa Ukrajini.

U petak je Moskva objavila dijelove razgovora visokih časnika Bundeswehra, koji su preko nezaštićenog servisa WebEx raspravljali o tome kako bi Taurus mogao biti upotrijebljen u ratu u Ukrajini te o potencijalnom napadu Kijeva na most na Krimu.