Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je građane Bosne i Hercegovine da u nedjelju, na općim izborima u BiH, biraju one koji će ih predstavljati u institucijama na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini - one kojima će povjeriti dužnost da vode ovu državu, rade na ispunjenju potreba i iznalaženju rješenja za prevazilaženje izazova.

''Pozivam sve glasače u ovoj državi da iskoriste ovo demokratsko pravo i privilegiju, te aktivno sudjeluju u definiranju kursa ove države za naredne četiri godine'', kazao je Schmidt.

Neki kažu, dodao je, da se ništa ne mijenja i da politika stoji u mjestu, te da postoje mnogi nagomilani problemi koji čekaju političke predstavnike da zasuču rukave i nađu rješenja, jer život ne stoji u mjestu.

Vidjeli smo, naveo je, kroz pandemiju, rat u Ukrajini, rastuću inflaciju i nadolazeću energetsku krizu da uvijek postoje novi izazovi, a ''vaše institucije moraju biti u stanju da na njih odgovore - u protivnom će vaša djeca odgovoriti tako što će otići iz ove države''.

''Zato morate sudjelovati u sutrašnjem odlučivanju. Morate izabrati predstavnike koji će raditi za vas i za vašu djecu, za vaš prosperitet u ovoj prelijepoj državi. Beskrajne političke blokade moraju prestati. Ne može više biti vlada u tehničkom mandatu. A institucije moraju raditi kako bi napokon iskorijenile diskriminaciju iz izbornog sistema ove države'', naglasio je Schmidt.

Taj proces, dodao je, započinje sutra ispunjenjem vaše građanske dužnosti na biralištima, a nastavlja se brzim formiranjem vlasti na osnovu izbornih rezultata.

''Moj ured, će pratiti ovaj proces, a ja ću intervenirati ukoliko bude neophodno kako bi osigurali da se vaša volja, kao glasača, poštuje. Vratimo Bosnu i Hercegovinu na put ka prosperitetu kakav njeni građani i građanke zaslužuju'', poručio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, priopćeno je iz OHR-a.