Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu uputio je novi redovito izvješće Vijeću sigurnosti UN o stanju u toj zemlji, u kojemu je oštro kritizirao postupke vlasti Republike Srpske, ali i upozorio na probleme u Federaciji BiH, koji kompliciraju stanje i u tom entitetu.

Svi dosadašnji visoki predstavnici međunarodne zajednice za BiH imali su obvezu podnositi izvješća Vijeću sigurnosti UN svakih šest mjeseci kako bi to tijelo moglo donositi odgovarajuće odluke, a o najnovijem bi trebalo raspravljati na sjednici zakazanoj za srijedu u New Yorku. Na toj će sjednici biti i predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović, koji je najavio kako će i osobno upozoriti Vijeće sigurnosti na "ozbiljne i brutalne napade" na temeljne odredbe Daytonskog sporazuma.

"Napadi bez presedana"

Schmidt je na dužnosti visokog predstavnika od kolovoza 2021. Sada je konstatirao kako je za cijelu državu pozitivno i važno to što je Europsko vijeće u ožujku odobrilo otvaranje pristupnih pregovora s Unijom, ali je upozorio i kako su se od listopada 2023. dogodili "napadi bez presedana" na Daytonski sporazum i to kroz postupke vlasti bosanskih Srba koje predvodi Milorad Dodik.

U izvješću na 40 strana, čiji su sadržaj djelomice prenijeli lokalni mediji, Schmidt podsjeća na cijeli niz zakona protivnih ustavu BiH koje Dodik nameće kroz parlament Republike Srpske.

Time, kako je istaknuo, Dodik i njegovi suradnici "aktivno podrivaju državu i njene institucije" jer im pokušavaju oduzeti ovlasti svojim interpretacijama Daytonskog sporazuma, ugrožavaju neovisnost pravosuđa, napadaju instituciju visokog predstavnika i pokušavaju ograničiti prostor za djelovanje oporbe, ali i nevladinog sektora i građanskih udruga kroz restriktivne zakone.

"Ako se ovi postupci nastave to bi moglo dovesti do de facto ako ne i de iure, raspada države BiH, što predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stalno zagovara. To bi bio scenarij s ozbiljnim posljedicama“ upozorio je Schmidt.

Schmidt: Porast nacionalizma i revizionizma

Schmidt je upozorio i na porast nacionalizma i povijesnog revizionizma kojim se dovode u pitanje činjenice o naravi posljednjeg rata u BiH, kao i na sve učestalije pritiske na povratnike, pri čemu je spomenuo i napad na Hrvata Marka Mišića (68) koji je u listopadu prošle godine pretučen kod Dervente zbog čega je kasnije umro u bolnici.

Vlastima u Federaciji BiH uputio je kritiku zbog slabog rada parlamenta tog entiteta, kao i zbog činjenice da zbog opstrukcija još uvijek nije imenovan sudac Ustavnog suda tog entiteta iz reda Hrvata.

Napisao je i kako provedbu lokalnih izbora planiranih za listopad smatra važnom pa je stoga posegnuo za ovlastima koje ima na raspolaganju i nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona kako bi zaštitio integritet izbornog procesa.

Pojasnio je kako je nametanje bila njegova reakcija nakon što domaći političari, unatoč opetovanim pozivima, nisu bili u stanju sami dogovoriti potrebne izmjene izbornih pravila.