Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt i premijer Hrvatske Andrej Plenković danas su razgovarali o političkoj situaciji u BiH.

"Upravo sam razgovarao sa hrvatskim premijerom Plenkovićem, želim se zahvaliti na podršci za ostvarenje pomaka u BiH kao i na konstruktivnim razgovorima sa političarima u regiji. Pozdravljam njegovu posjetu Sarajevu u ponedjeljak i važne razgovore sa vjerskim liderima", rekao je Schmidt.
 

Podsjetimo, dolazak Plenkovića najavljen je za 13. prosinca. Tokom posjete Sarajevu i Mostaru, premijer Hrvatske će se sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom i delegacijom Vijeća ministara te sastanak sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Osim sastanaka u navedenim institucijama, Plenković bi se trebao susresti s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, kao i sastanak u Mostaru s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.