Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas u Sarajevu s mađarskim ministrom vanjskih poslova Péterom Szijjártóm. Na sastanku je bilo riječi o aktualnim političkim događanjima u Bosni i Hercegovini s naglaskom na napredak BiH ka euroatlantskim integracijama nakon što joj je Europska unija dodijelila kandidatski status u prosincu prošle godine.

''Dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini je dokaz više o opredijeljenosti EU prema BiH i očekujem da domaći akteri odgovore izazovu i iskoriste priliku koja im je dana kako bi ubrzali napredak BiH na ovom putu za dobrobit građana. Upornost, posvećenost i intenzivan trud neophodni su elementi da ovo putovanje bude uspješna priča, a to je ono što međunarodna zajednica očekuje od političkih lidera BiH'' - kazao je visoki predstavnik.

Istovremeno, dodao je on, međunarodna zajednica će se s velikom pažnjom baviti izazovima koji predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti zemlje i do sada postignutim reformama.

''Ovo uključuje i usvajanje prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine'' - rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku da ponovi svoju zahvalnost na kontinuiranoj podršci Mađarske Bosni i Hercegovini, radu OHR-a i mandatu visokog predstavnika u skladu sa Daytonskim mirovnim sporazumom - priopćeno je iz OHR-a.