''Osjećam pritisak koji dolazi na OHR. Želim poslati poruku Pekingu i Moskvi da je OHR tu i da ima sve ovlasti'', rekao je za CNN visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

''Moj izvještaj je 60. koji je poslan glavnom tajniku UN-a i vrlo je otvoren i moji suradnici mi kažu da sličan izvještaj nikada nije dobio toliko pažnje'', rekao je i dodao kako je sazvao sve predstavnike PIC-a ''da sjednemo i da napravimo strategiju kako bi međunarodna zajednica mogla zajedno raditi''.

'' Mislim da postoje šanse da spasimo ovo uz možda jednog ili dva koji nedostaju. Dodik zna i rekli smo mu da nema šanse da se vojska podijeli. Mislim da je ovo korak kojim osiguravamo da zna da smo ozbiljni'', kazao je Schmidt u javljanju iz Sarajeva.

Visoki predstavnik kazao je također kako ima vlastite sumnje zbog čega Dodik radi to što radi.

“Želim da građani razumiju da se zapaljiva retorika koju Dodik koristi, a za koju mu nije rečeno da mora prestati može donijeti velike probleme. Mislim da je ovo povezano s nekim korupcijskim slučajevima, ali i izborima iduće godine, i mora mu se reći da ovo nije način ponašanja. Moje bonske ovlasti su u ladici i ja znam kako je otvoriti. Međunarodna zajednica mora zajedno raditi na sprečavanju ovoga'', rekao je Christian Schmidt.