Christian Schmidt, visoki predstavnik za BiH, gostovao je večeras u Dnevniku HRT-a gdje je u intervju s novinarkom Zrinkom Grancarić govorio o BiH, izmjenama Izbornog zakona, Daytonskom mirovnom sporazumu i odlasku mladih iz BiH.

Odgovarajući na pitanje, hoće li poduprijeti izmjene Izbornog zakona BiH prema kojima bi Hrvati mogli birati legitimne političke predstavnike, Schmidt je kazao kako je proces izmjena zadatak za odgovorne ljude i politike u BiH.

"To je tema rasprave o Ustavu i Izbornom zakonu. Mi ćemo pomoći, ali u biti, oni trebaju to odlučiti. Bio bih zadovoljan kad bi postigli dogovor", rekao je Schmidt.

Odgovarajući na pitanje, imaju li Hrvati jednaka prava kao ostala dva konstitutivna naroda u BiH, ne samo na papiru, nego u stvarnosti Schmidt je kazao kako je nužno promotriti kako narod diše.

"Ovdje sam tek nekoliko tjedana, treba promotriti kako biračko tijelo na to gleda. Mislim da se treba usredotočiti na Dayton. U BiH postoje tri konstitutivna naroda i drugi narodi u BiH koje nije lako povezati, ali važno je na tome poraditi", izjavio je.

BiH, prema Schmidtu, čekaju veliki izazovi jer, kako je ocijenio, postoje prepreke u funkcioniranju državnih institucija.

"Država ovisi o osnovnoj suglasnosti, to ne znači da se trebaju napustiti individualni ili etnički identiteti, naprotiv, ali to se mora uskladiti sa zajedničkom koordinacijom. Iskusili smo to s Europom, jer EU nije ništa drugo nego upravljanje kako bi se postigli kompromisi kod različitih stajališta", rekao je.

Komentirao je i pitanje revizije Daytona i istaknuo kako, ne vidi, da je u ovim uvjetima, takvo nešto moguće.

"U pravilu nešto revidirirate ako ste sigurni da ćete dobiti nešto bolje. To će se vjerojatno postići na putu do Bruxsellesa kada BiH postane članica EU", rekao je.

Schmidt je istaknuo kako je jedan od uspjeha Daytona i taj što je u BiH, godinama nakon rata, još uvijek mir.

"Ne puca se", rekao je, uz opasku novinarke da to što je mir, ne znači da je i politička situacija stabilna.

"Ja nisam ovdje samo zbog Angele Merkel. Smatrala je nužnim da se sagleda bolje razvoj BiH i da se pomogne BiH približiti hrvatskim i europskim standardima, boljem životu mladih", rekao je.

Schmidt je kazao kako činjenicu da ga Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH ne priznaje, neće komentirati uz napomenu da ga je imenovalo Vijeće za provedbu mira u BiH.

G.L. / Dnevnik.ba